München

Koja vam je prva asocijacija kad netko spomene festival u Münchenu? Možda Oktoberfest? O da! Ako i niste ondje tijekom Oktoberfesta, München je lijep i ugodan grad, koji nudi svakome ponešto.
München München

Nastao prije gotovo 200 godina, a danas najposjećeniji sajam na svijetu, Oktoberfest pruža ovom gradu veselje za čitavu godinu. Dođite na Theresienwiese, Terezijine livade, smjestite se u jedan od petnaestak šatora, od kojih je vjerojatno najpoznatiji Schottenhamel, i uz Maß (krigla od jedne litre) i pšenično pivo probajte najbolje bavarske delicije, poput Weisswurst, Spätzle ili Leberkäse! Imajte na umu da su sobe za datume u vrijeme festivala rezervirane mjesecima unaprijed i zato je svoje mjesto potrebno potražiti puno ranije.

Naravno, nakon što fešta prođe, uputite se do grada i pogledajte što vam sve München pruža. Najpoznatiji trg je Marienplatz, gdje se nalaze zgrada Gradske vijećnice, Neues Rathaus, te najljepši sat kukavica na svijetu, Glockenspiel, koji svaki dan u 11:00 sati ima svoj 'igrokaz'. U neposrednoj blizini su i 'vrt piva', Hofbrauhaus, toranj stare vijećnice, Alter Rathausturm, te gradske crkve, Theatinerkirche i Frauenkirche, čija su dva tornja postala simbolom grada, a prozori, koji se ne vide pri ulazu u crkvu, su već dio legende. Svake godine na Marienplatzu se odvija i Christkindlmarkt, bajkoviti božićni sajam koji je već stoljećima prava bavarska tradicija!

Karlsplatz je poznat po jednim od rijetkih sačuvanih vrata staroga grada, Karlstor, u čijoj blizini se nalaze Palača pravde, Justizpalast, ali i pješačka zona s brojnim prodavaonicama. S druge pak strane središta grada je Residenz, bivša rezidencija bavarske aristokracije, a danas preuređen u muzej. Kad smo već kod kulture, postoji cijela četvrt oko Königsplatza, Kunstareal, u kojoj su najpoznatiji muzeji u Münchenu - tri Pinakoteke (Stara, Nova i Moderna) te Gliptoteka.

Ludwigstrasse je jedna od četiri kraljevske avenije i tamo se nalaze Vrata pobjede, Siegestor, spomenik vrlo sličan pariškom i rimskom. Maximilianstrasse je pak pojam za luksuznu trgovinu, ali i za Maximilianeum, palaču Bavarskog parlamenta, koja je smještena s druge strane rijeke Isar.

München je grad i zelenila i parkova, od kojih su najpoznatiji Hofgarten te Engleski vrtovi, Englischer Garten, koji su po veličini drugi park u Europi! Odlična mogućnost za provesti dan u prirodi, a to je ono čega u Bavarskoj zaista ne nedostaje. Možete izabrati jedan od mnogih predivnih dvoraca, kao što su Neuschwanstein, Nymphenburg ili Linderhof ili koji od pitoresknih gradića, poput Rothenburg ob der Taubera.

I ljubitelji sporta će doći na svoje. Allianz Arena, dom dva gradska nogometna rivala, pravo je remek-djelo sportske arhitekture, a tu je i Olimpijski park, u kojem uz stadion možete obići i Olympiaturm, najviši toranj u gradu. Na njegovu vrhu možete se smjestiti u restaurant, uživati u pogledu na grad i obližnje Alpe, a dok se platforma lagano vrti oko svoje osi, vi uživate uz svoje piće i mislite si - život je stvarno lijep! :)

Provjerite cijene smještaja u Münchenu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
München
Javni prijevoz u Münchenu

Javni prijevoz u Münchenu

Münchenski javni prijevoz odlično je organiziran te obuhvaća podzemnu željeznicu (U-Bahn), brzu (pri)gradsku željeznicu (S-Bahn), autobuse i tramvaje.
Jeftini letovi iz/do Münchena

Jeftini letovi iz/do Münchena

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Münchena? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Münchena sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Münchenu.
Prijevoz do Münchena

Prijevoz do Münchena

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do bavarskoga središta. Saželi smo kako do Münchena autobusom i vlakom.

Smještaj u Münchenu

München je grad čiji je turizam velikim dijelom zasnovan na poslovnom turizmu, pa raspolaže velikim brojem hotela, od kojih velik dio nudi uslugu na visokoj razini.

Što posjetiti (znamenitosti) u Münchenu

Bavarsko središte jedan je od najzanimljivijih srednjoeuropskih gradova te ima brojne znamenitosti. Izdvojili smo neke od njih koje ne biste smjeli propustiti za svoga boravka u Münchenu.