Javni prijevoz u Münchenu

Münchenski javni prijevoz odlično je organiziran te obuhvaća podzemnu željeznicu (U-Bahn), brzu (pri)gradsku željeznicu (S-Bahn), autobuse i tramvaje.
Javni prijevoz u Münchenu Javni prijevoz u Münchenu

Javni prijevoz u Münchenu integriran je u sustav MVV (Münchner Verkerhrs- und Tariffverbund), što znači da iste karte vrijede za sva prijevozna sredstva. Mreža postaja vrlo je razgranata te lako možete doći do svih gradskih znamenitosti.

Treba napomenuti i da je München dosta kompaktan grad, pa vam u slučaju da ste smješteni u središtu grada ili blizu njemu javni prijevoz gotovo i neće trebati. Naravno, iznimke su udaljenije znamenitosti, poput Allianz Arene ili dvorca Nymphenburg, za koje ćete vjerojatno poželjeti koristiti sredstva javnog prijevoza.

Zone javnog gradskog prijevoza u Münchenu

Što se zona tiče, prva zona (Innenraum) pokriva gotovo sve turističke bitne lokacije. Unutar 'glavnog gradskog prstena' ukupno postoje četiri zone, a za plaćanje karte bitno je kroz koliko zona se mislite voziti. Npr. ostajete li tijekom cijele vožnje u istoj zoni, plaćate kartu samo za jednu zonu (najjeftiniju). Ako tijekom vožnje prijeđete iz prve u drugu zonu, plaćate kartu za dvije zone. Izađete li iz početne zone te se opet u nju vratite na drugom dijelu (npr. putovanje iz sjevernog dijela druge zone u južni dio druge zone, što uglavnom podrazumijeva prelazak kroz prvu zonu), ta se zona računa dvostruko. Maksimalna cijena se plaća za vožnju kroz četiri zone te se dalje ne povećava.

Kada je riječ o (više)dnevnim kartama, cijena ovisi o tome kamo najdalje želite ići. Npr. ako ste smješteni u trećoj zoni, trebate kupiti karte za cijelu mrežu javnog prijevoza u Münchenu, a ako ste smješteni u prvoj zoni, vjerojatno ćete željeti kartu samo za prvu zonu.

Zračna luka München nalazi se izvan gradske zone te se za nju kupuju karte ili za 'cijelu mrežu' (ako kupujete dnevne ili višednevne karte) ili za četiri zone (za redovne karte).

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Münchenu

Usluga / Proizvod Cijena
'Kratka' karta
Vrijedi za putovanja duljine do četiri postaje, pri čemu dvije od njih smiju biti na mreži podzemne ili (pri)gradske željeznice (U-Bahna i S-Bahna). Maksimalno trajanje je sat vremena.
1,40 €
1,30 € (uz karnet)
Redovna karta
Vrijedi za jedno putovanje u trajanju do tri sata za jednu zonu i do četiri sata za dvije ili više zona. Dopušteno je mijenjanje linije i prijevoznog sredstva, ali ne smije se koristiti za povratne i kružne vožnje. Cijena ovisi o broju zona kroz koje prolazite (navedeno u zagradi).
2,70 € (1)
5,40 € (2)
8,10 € (3)
10,80 € (4 i više)
Karnet (Streifenkarte)
Ova karta je određena vrsta karneta te se može poništavati više puta. Vrijedi za jedno putovanje u trajanju do tri sata za jednu zonu i do četiri sata za dvije ili više zona. Dopušteno je mijenjanje linije i prijevoznog sredstva, ali ne smije se koristiti za povratne i kružne vožnje. Za svaku vožnju potrebno je poništiti dvije 'crte' po osobi. Nešto je povoljnija od redovne karte. Navedene cijene odnose se na dvije crte, a broj u zagradama odnosi se na zone.
2,60 € (1)
5,20 € (2)
7,80 € (3)
10,40 € (4 i više)
Dnevna karta
Vrijedi na dan prvog poništavanja sve do 06:00 sljedećega dana. Može se koristiti u odabranim zonama - Innenraum (središte grada), München XXL (prošireno središte grada), Außenraum (svi dijelovi Münchena, osim središta, odnosno Innenrauma) te Gesamtnetz (cjelokupna mreža).
6,20 € (Innenraum)
6,00 € (Außenraum)
8,30 € (XXL)
12,00 € (sve)
3-dnevna karta
Vrijedi na dan prvog poništavanja sve do 06:00 četvrtoga dana. Može se koristiti samo u zoni Innenraum (središte grada).
15,50 € (Innenraum)
Dnevna karta 'Partner'
Vrijedi na dan prvog poništavanja sve do 06:00 sljedećega dana. Može je koristiti do pet osoba starih 15 ili više godina u odabranim zonama - Innenraum (središte grada), München XXL (prošireno središte grada), Außenraum (svi dijelovi Münchena, osim središta, odnosno Innenrauma) te Gesamtnetz (cjelokupna mreža). Djeca dobi od 6 do 14 godina računaju se kao pola odrasle osobe, dakle do deset djece te dobi može koristiti ovu karticu.
11,20 € (Innenraum)
11,20 € (Außenraum)
14,20 € (XXL)
21,30 € (sve)
3-dnevna karta 'Partner'
Vrijedi na dan prvog poništavanja sve do 06:00 četvrtoga dana. Može je koristiti do pet osoba starih 15 ili više godina u zoni Innenraum (središte grada). Djeca dobi od 6 do 14 godina računaju se kao pola odrasle osobe, dakle do deset djece te dobi može koristiti ovu karticu.
27,10 € (Innenraum)
Tjedna karta 'Isar'
Ova karta vrijedi od početka do kraja tjedna u kojemu je prvi put korištena, odnosno do sljedećeg ponedjeljka u podne. Cijena ovisi o prstenovima, kojih unutar prve zone (Innenrauma) ima četiri, a ukupno 16. Navodimo cijene za prve prstenove, a njihov broj naveden je u zagradama.
14,10 € (2)
17,00 € (3)
20,30 € (4)
23,20 € (5)
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
05. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Münchenu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti