Engleski vrt

Engleski vrt najveći je i najljepši münchenski park, ujedno i jedan od najvećih gradskih parkova u svijetu - veći i od londonskog Hyde Parka i od Central Parka u New Yorku.
Engleski vrt Engleski vrt

Engleski vrt graditi je dao izborni princ Karl Theodor, vladar koji je u Bavarskoj bio i ostao omražen zbog svojeg pokušaja zamjene dijela Bavarske za Austrijsku Nizozemsku. Iskupiti se pokušao transformacijom Münchena, čiji su ključni dijelovi bili dva poteza - rušenje gradskih zidina, čime je omogućena gradnja raskošnih gradskih trgova te gradnja velikog parka - Engleskog vrta.

Zadatak je povjerio sir Benjaminu Thompsonu, Britancu brojnih talenata, koji mu je bio i ministar obrane. Gradnja je krenula 1789. godine te je park isprva doista i služio Thompsonovim podanicima - vojnicima. Tri godine kasnije odlučeno je da ga se otvori za javnost.

Pivski vrtovi

U gradu s legendarnom tradicijom pivarstva nije ništa čudno što je najveći gradski park, među ostalim, poznat po pivskim vrtovima. Prvi od njih smješten je uz veliki Kineski toranj napravljen u obliku tradicionalnih azijskih pagoda. Gostima je na raspolaganju čak 7500 sjedećih mjesta, najviše od svih pivnica u Engleskom vrtu.

Na jezeru Kleinhesseloher, u sredini Vrta, nalazi se Seehaus, još jedno idealno mjesto za ispijanje odličnog bavarskog piva. Nešto istočnije nalazi se Hirschau, u kojemu mjesto može pronaći 2500 gostiju. U blizini je i Mini-Hofbräuhaus, dok se daleko na sjeveru nalazi posljednja pivnica u parku - Aumeister.

Ostale atrakcije u Engleskom vrtu

Iako je Engleski vrt prije svega prostor za uživanje u prirodi, u njemu se nalazi nekoliko zanimljivih objekata.

Najpoznatiji je 25 metara visoki Kineski toranj, građevina koja svojim oblikom nalikuje kineskim pagodama. Uz njega se nalazi prije spomenuti veliki pivski vrt, a oko Tornja se u adventsko vrijeme održava i jedan od najljepših münchenskih božićnih sajmova.

U prvoj polovici 19. stoljeća izgrađen je Monopteros, kružna građevina koja pak podsjeća na grčke hramove. Osim po zanimljivom obliku, poznat je po dobrom pogledu koji se s njega pruža. Niz egzotičnih atrakcija u Engleskom vrtu dovršava Japanska čajna kuća, manje poznat objekt, nastao za Ljetne olimpijske igre 1972. godine, u kojemu se danas povremeno održava tradicionalna japanska čajanka.

Provjerite cijene smještaja u Münchenu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti