Frauenkirche (Katedrala Naše Gospe)

Središtem Münchena dominiraju tornjevi Katedrale Naše Gospe, poznatije kao Frauenkirche. Najviše je to građevina u Münchenu, a zahvaljujući zabrani gradnje građevina viših od 99 metara (što odgovara visini katedralnih tornjeva) iz 2004. godine to će sigurno neko vrijeme i ostati.
Frauenkirche (Katedrala Naše Gospe) Frauenkirche (Katedrala Naše Gospe)

Još od sredine 13. stoljeća, točnije 1240. godine, na istom mjestu postojala je crkva koju je izgraditi dala obitelj Wittelsbach, najpoznatija bavarska plemićka kuća, iz koje potječu brojni kraljevi, ali i carevi Svetog Rimskog Carstva. Kako se grad povećavao, tako je odlučeno da se crkva proširi te je u 15. stoljeću u kasnogotičkom stilu izgrađen glavni gradski simbol - Frauenkirche.

Pomalo netipično za to razdoblje, vanjština građevine dosta je jednostavno i slabo ukrašena, dok unutrašnjost obiluje svjetlom, suprotno većini gotičkih katedrala. Cjelokupna gradnja trajala je svega 20 godina (od 1468. do 1488.), a vodio ju je Jörg von Halsbach.

Katedrala je otada neprikosnoveni simbol grada, koji je nažalost bio teško oštećen u bombardiranjima tijekom Drugog svjetskog rata. Obnova je trajala dugo te je Frauenkirche u današnje stanje opet dovedena tek pretkraj 20. stoljeća.

Đavolja stopa

Na ulaznom dijelu Katedrale nalazi se neobičan 'spomenik' - udubljenje u obliku stope. Nazvan je đavolja stopa, a prati ga neobična legenda. Prema njoj je von Halsbach s vragom sklopio dogovor - on će mu pomoći brže dovršiti gradnju, a Halsbach će zauzvrat đavlu predati svoju dušu. Kada je Frauenkirche dovršena, Halsbach je vraga doveo na mjesto gdje se nalazi stopa i odbio ispoštovati dogovor, jer mu je vrag isporučio 'robu s greškom' - crkvu bez prozora! Đavao je bijesno napustio crkvu te, po predaji, otada kruži oko crkve kao neprestani povjetarac.

Legende se temelje na dvama zanimljivim karakteristikama Katedrale - s tog se mjesta (gdje se nalazi stopa) doista ne vidi nijedan prozor, no crkva je općenito, kao što je već spomenuto, vrlo lijepo ispunjena svjetlom. Drugi razlog za nastanak legende jest to što oko katedrale gotovo neprestano puše lagani povjetarac, baš kao što je 'odlučio vrag'.

Tornjevi katedrale

Zahvaljujući dominantnom položaju Katedrale, s njenih se tornjeva pruža nenadmašan pogled na grad i okolicu, sve do Alpa. Jedine više građevine nalaze se na rubu Münchena, pa je pogled gotovo potpuno neometan. Za posjetitelje je inače otvoren južni toranj, koji je nažalost trenutačno zatvoren i tako će ostati vjerojatno sve do 2016. godine. Odlična alternativa jest uspon na toranj crkve sv. Petra, s kojega se pruža podjednako dobra panorama.

Radno vrijeme Katedrale (Frauenkirche)

Opis Radno vrijeme
Četvrtkom 07:00 - 20:30
Petkom 07:00 - 18:00
Ostalim danima 07:00 - 19:00

Cijena ulaznica za Katedralu (Frauenkirche)

Ulaz u samu Katedralu se ne naplaćuje, dok uspon na južni toranj (kada je otvoren) košta dva eura.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Münchenu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti