Hofgarten u Münchenu

U središtu grada, nekoliko stotina metara od Marienplatza, smjestio se Hofgarten, Dvorski vrt, jedan od najljepših gradskih parkova.
Hofgarten u Münchenu Hofgarten u Münchenu

Gradnja Hofgartena započela je 1613. godine, za vrijeme vladavine Maximiliana I. Oblikovan je prema talijanskim renesansnim vrtovima, a oblici su mu vrlo pravilni i simetrični.

U sredini vrta, na sjecištu svih staza, nalazi se Dijanin hram, prekrasan paviljon na čijem se vrhu nalazi figura Tellus Bavarica, koja simbolizira blaga Bavarske - žito, divljač, vodu i sol. Izvorni spomenik nastao je još 1590. godine, u Hofgarten je prebačen 1616., no kasnije je zbog zaštite prebačena u nekadašnji vladarski kompleks Residenz, koji se nalazi na jugu Dvorskog vrta.

Residencija je zaista impresivan kompleks građevina, koji je nastajao i razvijao se kroz više od pet stoljeća vladavine bavarskih kraljeva, prinčeva i vojvoda. Danas je velikim dijelom otvoren za javnost i čini jedan od najvećih muzejskih kompleksa u Njemačkoj.

Zapadnu i sjevernu stranu Hofgartena omeđuju velike arkade, oslikane prikazima iz života dinastije Wittelsbacher, uz koju je München neizostavno povijesno vezan.

Na istoku se, pak, nalazi najdojmljivija građevina - Staatskanzlei, odnosno sjedište Ureda Bavarske vlade. Zgrada je zanimljiva kombinacija starog i novog. Naime, nekoć se tu nalazila vojarna, nakon čega je preuređena u vojni muzej. Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća odlučeno je da će se pristupiti obnovi kompleksa razrušenog u Drugom svjetskom ratu i dodati mu moderne elemente - tako su uz staru središnju zgradu i sjeverne arkade dodana staklena krila. Gradnja je dovršena 1993. godine, a ondje se danas nalaze uredi zaposlenika Bavarske vlade i bavarskog kancelara.

Provjerite cijene smještaja u Münchenu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti