Karlsplatz (Stachus)

Karlsplatz, u narodu poznatiji kao Stachus, najživlji je gradski trg - prometno i društveno čvorište Münchena.
Karlsplatz (Stachus) Karlsplatz (Stachus)

Stotinjak metara od glavnog željezničkog kolodvora, smjestio se Karlsplatz, trg koji označava ulaz u poznatu münchensku shopping-milju, koja se sastoji od Neuhauser- i Kaufingerstraße.

Na trgu su još uvijek vidljiva stara gradska vrata - Karlstor - koja ondje stoje još od 13. stoljeća pod imenom Neuhauser Tor. Pretkraj 18. stoljeća u Münchenu dolazi do velikih promjena - izborni princ Karl Theodor naređuje rušenje gradskih zidina te Karlsplatz dobiva današnji oblik. Pretkraj njegovog života, 1797. godine trg je preimenovan u Karlsplatz.

Karlsplatz, Stachus ili oboje?

Na prvi pogled, naziv trga zbunjuje - zove li se Karlplatz, Stachus ili nosi oba imena? Sam trg zove se Karlsplatz, no postaje javnog prijevoza nose i dodatni naziv, Stachus. Razlog je jednostavan - Karlo je zapravo bio vrlo omražen u Bavarskoj i narod nikada nije potpuno prihvatio preimenovanje trga u Karlsplatz. Uzrok ljutnji na Karla jest njegov potez iz 1778. godine, kada je s austrijskim carem Josipom II. pokušao zamijeniti južnu Bavarsku za Austrijsku Nizozemsku (teritorij koji se otprilike poklapa s današnjom Belgijom).

Kako je Bavarska bila samo dio njegovih posjeda, Karlu se takav potez činio sasvim prikladnim za ostvarenje osobnih interesa, no Bavarci mu to nikad nisu zaboravili. Zamjena je naposlijetku zaustavljena, prije svega zahvaljujući suprostavljanju Pruske i njihovog kralja Friedricha II. Velikog. Kasnije se Karlo pokušao iskupiti gradnjom Engleskog vrta, jednog od najvećih svjetskih parkova, no to je samo ublažilo gorak okus koji je Bavarcima ostavio potezom iz 1788.

A otkuda pak naziv Stachus? Stachus je ime koje je trg dobio zahvaljujući gostionici koja se nalazila na uglu ulica Bayerstraße i Sonnenstraße (danas se na tom mjestu nalazi robna kuća Kaufhof). Vlasnik se zvao Mathias Eustachius Föderl, a nadimak mu je bio Eustachi, pa je po njemu gostionica nazvana Stachus. S vremenom se isto ime počelo koristiti i za trg na kojem se gostionica nalazila te se naziv udomaćio kod lokalnog stanovništva, a službeno preimenovanje po nepopularnom vladaru na to nije imalo gotovo nikakvog utjecaja.

Sastajalište, odmorište i glavni ulaz u središte grada

Danas je Stachus, ili Karlsplatz, najživlji dio grada i mjesto kojim svakodnevno prolaze nepregledne rijeke ljudi, koji ondje koriste postaje javnog prijevoza, ulaze (ili napuštaju) u veliku pješačku zonu u središtu grada ili se jednostavno odmaraju i traže osvježenje uz veliku fontanu koja se ondje nalazi. Kada vam je prevruće, rješenje je jednostavno - stanite između mlaznica i pustite da vas malo poprskaju. Ne trebate biti sramežljivi - vjerojatno nećete biti jedini koji će to napraviti. :)

Provjerite cijene smještaja u Münchenu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti