Marienplatz

Glavni münchenski trg jest Marienplatz, mjesto oko kojega se nalazi većina značajnih gradskih znamenitosti i koje je okruženo čak dvama gradskim vijećnicama.
Marienplatz Marienplatz

Marienplatz se od 12. stoljeća koristi kao sajmište, a još otada se radi o središtu gradskog života. Isprva se trgovalo jednostavnim proizvodima, poput vina, brašna, jaja i ribe, po kojoj je fontana Fischbrunnen i dobila ime.

Trgom dominiraju tri građevine - dvije gradske vijećnice i Marijin stup.

Dvije gradske vijećnice i jedan Marijin stup

Prva, Stara gradska vijećnica sagrađena je još početkom 14. stoljeća, no 150 godina kasnije izgorila je u požaru i nanovo napravljena u današnjem obliku. S vremenom je doduše dobivala primjese drugih stilova, no u Drugom svjetskom ratu gotovo je potpuno uništena te je kasnije obnovljena u izvornom, gotičkom stilu.

Marijin stup sagrađen je pak 1638. godine u čast Majke Božje i zahvalu za zaštitu grada od švedske opsade tijekom Tridesetogodišnjeg rata. Tada je trg još uvijek nosio jednostavno ime - Markt - no sredinom 19. stoljeća preimenovan je u Marienplatz, upravo zahvaljujući spomenutom stupu.

Posljednja je na trg stigla najupečatljivija građevina - Nova gradska vijećnica. Impozantno neogotičko zdanje dovršeno je 1909. godine, a danas uz Frauenkirche predstavlja najpoznatiji simbol münchenske povijesne jezgre.

Osim prekrasne arhitekture, Gradska vijećnica poznata je i po jednom detalju - satu s figurama koji svakodnevno (od ožujka do listopada) u 11, 12 i 17 sati prikazuje dva zanimljiva događaja iz münchenske povijesti - vjenčanje Wilhelma V. s Renatom von Lothrigen i proslavu nakon završetka epidemije kuge.

Kada ste već na Marienplatzu, svratite u dvorište Gradske vijećnice i malo razgledajte arhitektonske detalje ili pogledajte izložbeni prostor Vijećnice. Ako imate vremena, možete sjesti na terasu ili u Ratskeller i uživati u jedinstvenom okružju.

Središte događanja

Marienplatz je i mjesto na kojemu se odvijaju zanimljiva i važna događanja. Jedno od najpoznatijih svakako je veliki božićni sajam koji se ondje održava svake godne, a na Marienplatzu svoje uspjehe s navijačima slave i nogometaši Bayerna.

Pogled na Marienplatz

Želite li uživati u sjajnom pogledu na Marienplatz i ostatak Münchena, zaputite se u susjednu crkvu sv. Petra i popnite na toranj - nećete požaliti.

Provjerite cijene smještaja u Münchenu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti