Platzl

Münchenska stara jezgra puna je lijepih i zanimljivih trgova, a jedan od njih jest i Platzl, na kojemu se nalazi i najpoznatija gradska pivnica - Hofbräuhaus.
Platzl Platzl

No, važnost Platzla proizlazi iz njegove povezanosti s omiljenim bavarskim napitkom - pivom. Naime, upravo se na Platzlu smjestila najstarija münchenska pivovara, Hofbräuhaus.

Hofbräuhaus je nastala nakon nezadovoljstva Wilhelma V. i njegovog dvora pivima iz Münchena, što je za posljedicu imalo uvoz tog zlatnog napitka iz Donje Saske. Godine 1589. dosjetili su se da bi mogli pokrenuti vlastitu pivovaru, koja je otvorena već tri godine kasnije. Bio je to početak rada 'Braunes Hofbräuhausa' (u prijevodu otprilike 'Smeđa dvorska pivovara', pri čemu boja odgovara vrsti piva koje se u njoj proizvodilo), nove münchenske institucije.

Isprva je pivovara bila smještena kod samog dvora, no s vremenom je potražnja postala prevelika i upravo je na Platzlu sagrađena nova, nazvana 'Weißes Hofbräuhaus', odnosno 'Bijela dvorska pivovara', također po boji piva koje se ondje pravilo. Stara pivovara radila je sve do početka 19. stoljeća, kada je konačno i ona preseljena na Platzl. Godine 1828. Hofbräuhaus je odlukom kralja Ludwiga I. konačno otvorena za cjelokupnu javnost, odnosno sve slojeve društva i time je zapravo postala jedinstveno ugostiteljsko mjesto u gradu Oktoberfesta.

Pivovara i pripadajuća pivnica, odnosno restaurant paralelno su radili do 1896. godine, no tada se shvatilo da je zgrada premala za oboje i pivovara je preseljena na drugu lokaciju. Već godinu kasnije objekt na Platzlu je temeljito rekonstruiran u današnji oblik.

Platzl je i danas neraskidivo vezan uz svoju pivnicu, uvijek punu turista, ali i stranih gostiju. Zaputite li se ondje, računajte na gužvu, ali i dobru hranu te, a kakvo drugo nego odlično pivo. Naravno, tu je i prigodna glazba, koja pomaže stvaranju autentične lokalne atmosfere.

Provjerite cijene smještaja u Münchenu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti