Theresienwiese

Theresienwiese, ili Terezijine livade, prostor je od 42 hektara, najpoznatiji po tome što se ondje održava najveća pučka proslava na svijetu - Oktoberfest.
Theresienwiese Theresienwiese

Terezijine livade često zovu d'Wiesn, a mjesto održavanja Oktoberfesta nosi ime u čast istoimene princeze. Prva 'fešta' ondje je održana 12. listopada 1810. godine, na ceremoniji vjenčanja princa Ludwiga I. i Terezije od Bavarske, u čiju su čast organizirane konjske utrke. Trke su očuvale tradiciju sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća, dok se Oktoberfest vrlo uspješno održava sve do današnjeg dana.

Kada se Oktoberfest ne održava, Theresienwiese je prilično nezanimljivo područje, koje se isplati posjetiti prije svega zbog dvije građevine - Ruhmeshalle ('Dvorana slavnih') i spomenika Bavarskoj, figuri koju bi najlakše bilo objasniti kao personifikaciju tadašnjeg Bavarskog kraljevstva.

Radi se o zanimljivoj umjetničkoj cjelini, u kojoj Ruhmeshalle čini upečatljivu pozadinu za još impresivniji spomenik Bavarskoj. Izgraditi ih je dao kralj Ludwig I. 1843. godine, a dovršeni su 1850. (Bavarska) i 1853. (Ruhmeshalle), nakon što je vlast već preuzeo njegov sin Maximilian II.

Obje građevine tipični su predstavnici klasicizma, što ne čudi s obzirom da je Ludwig imao viziju pretvaranja Münchena u 'Atenu na Isaru'. Ruhmeshalle, ta zgrada s dva bočna krila i prekrasnim dorskim kolonadama, služi kao prostor za izlaganje bista slavnih i zaslužnih Bavaraca, koje su s vremenom dodavane, pa se tako ondje danas primjerice nalaze i bista Carla Orffa (autora Carmine Burane) ili Lea von Klenzea, arhitekta koji je projektirao upravo Ruhmeshalle i brojne druge građevine u Münchenu.

Skulptura Bavarske visoka je pak 18 metara, no zbog visokog postolja doima se znatno višom. Spomenik je izgrađen od bronce, a posebna je zanimljivost mogućnost korištenja unutrašnjih stuba za uspon na vrh. Ako želite doživjeti nešto jedinstveno - zaputite se na Theresienwiese, popnite kroz spomenik i uživajte u pogledu na Theresienwiese i okolicu kroz neki od otvora na statui.

Radno vrijeme spomenika Bavarskoj

Opis Radno vrijeme
Od 1. travnja do 15. listopada 09:00 - 18:00
Tijekom Oktoberfesta 09:00 - 20:00
Od 16. listopada do 31. ožujka Zatvoreno

Cijene ulaznica za spomenik Bavarskoj

Opis Cijena
Redovna cijena 3,50 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Münchenu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti