Tiringija

Zeleno srce Njemačke smješteno je gotovo u samom središtu te države. Poznata je po prekrasnoj prirodi i zimskim sportovima te najpoznatijoj njemačkoj planinarskoj stazi Rennsteig i zimskom resortu Oberhof.
Erfurt Erfurt

Tiringija je prepuna simpatičnih malih gradova, a glavni je grad Erfurt.

Što posjetiti (odredišta) u Tiringiji

Erfurt

Kao i u brojnim drugim njemačkim gradovima i u Erfurtu ćete naići na brojna obilježja židovstva. Tako se ondje nalazi Stara sinagoga, koja je ujedno i najstarija u Njemačkoj te jedna od najstarijih u Europi.

Osim sinagoge, brojne su i druge sakralne građevine, zbog čijih je zvonika Erfurt nazvan 'Gradom zvona'. Među njima je posebno upečatljiva Katedrala sv. Marije, stara više od tisuću godina.

U Erfurtu se nalazi i Krämerbrücke, najduži 'naseljeni' europski most, odnosno najduži most na kojemu se nalaze kućice i to više desetaka njih. Ako ste ljubitelj festivala, svakako posjetite Krämerbrückefest obilježen srednjovjekovnim prizorima.

Weimar

Grad bogate kulturne baštine i nebrojenih umjetničkih djela, zbog svojih je dosega dao ime Weimarskoj Republici. Poznat je po Weimarskom klasicizmu - književnom pokretu kojeg su razvili Goethe i Schiller.

Osim Goethea i Schillera, u gradu su živjeli drugi poznati umjetnici, poput Bacha i Liszta.

Brojni zaštićeni spomenici svjetske baštine nalaze se u Weimaru - knjižnica vojvotkinje Anne Amalije, Nacionalni Goetheov muzej, Schillerova kuća, Dvorac Belvedere itd. Poželite li osjetiti uzvišeni dodir klasicizma, nemojte propustiti doći u Weimar.

Jena

Jedan od najvećih svjetskih centara optike i precizne mehanike smjestilo se u Tiringiji. U Optičkom muzeju možete saznati više o povijesti razvoja optičkih instrumenata, poput leća, mikroskopa i teleskopa. Osim po navedenome, Jena je poznata i po Sveučilištu Friedricha Schillera te velikom planetariju.

Gera

Gera je osrednje velik grad u kojemu se susreću renesansna baština te ostavština industrijskog doba. Osim uživanja u okolnoj prirodi, u Geri možete posjetiti botanički vrt, crkvu Sv. Trojstva, crkvu sv. Ivana, vile Eichenberg i Hirsch te mnoge druge raskošne građevine.