Trier

Najstariji grad u Njemačkoj, ujedno i jedan od najljepših, mjesto je koje plijeni svojom velebnom arhitekturom i ležernom atmosferom. Drugi Rim, kako su ga nekad zvali, obiluje značajnim spomenicima, pa je tako Trier 1986. došao i pod zaštitu UNESCO-a.
Trier Trier

Povijesne crtice i zanimljivosti

Trier je osnovan kao rimski vojni kamp 30-ak godina pr. Kr. tijekom borbi protiv galskog plemena Treveri, kojemu Trier i duguje ime. Nakon što je rat završio, to se mjesto brzo razvijalo i postalo veliko regionalno središte.

Uskoro su izgrađene brojne atraktivne znamenitosti, poput Porte Nigre i Amfiteatra, no zlatno razdoblje tek je slijedilo. Naime, Trier je postao značajno gradsko središte te je postao zanimljiv različitim vladarima. Tako je ondje od 306. do 316. velik dio vremena provodio car Konstantin Veliki, poznat po Milanskom ediktu iz 313., dokumentu kojim su u Carstvu zaustavljeni vjerski progoni, što se prije svega odnosilo na kršćane.

Grad je u Konstantinovo vrijeme dobio mnoge zanimljive građevine, a to su prije svega Konstantinova bazilika i Carska kupelj, koja nažalost nikad nije potpuno dovršena. Trier je tada bio smatran drugim Rimom, s potpunim pravom imajući na umu raskoš koja se očitovala u prekrasnoj arhitekturi.

Padom Zapadnog Rimskog Carstva Trier se našao u središtu brojnih vojnih sukoba, što je dovelo do velikih materijalnih i ljudskih šteta. Trier je značaj vratio uspostavljanjem nadbiskupije, koja je zapravo najvećim dijelom i upravljala gradom. Uskoro su se izborili za otvaranje velikog sajmišta na današnjem Hauptmarktu, što je obilježeno postavljanjem velikog križa 958. godine.

Tijekom 11. stoljeća izgrađena je i današnja katedrala, a vrlo važan događaj bio je i dolazak redovnika Simeona u grad. Radilo se o pustinjaku koji je boravio u Porti Nigri i koji je ubrzo nakon smrti proglašen svetim. Porta Nigra pretvorena je u svetište, a hodočasnici su ubrzo počeli pristizati sa svih strana. Dodatni razlog za posjete hodočasnika bile su (i još uvijek jesu) i različite relikvije koje se nalaze u Katedrali, a sve to Trier je pretvorilo u veliko religijsko središte, pa je dobio i nadimak 'Sveti grad'.

Doba prosperiteta polako se približavalo kraju te je Trier tijekom 16. stoljeća opet postao središte mnogih ratnih sukoba, nakon čega nikada nije vratio stari značaj.

Trier danas

Danas je Trier, zahvaljujući svojoj bogatoj baštini, jedan od najljepših gradova u Njemačkoj. Rimske i srednjovjekovne građevine privlače brojne turiste koji uživaju u ležernoj atmosferi najstarijeg njemačkog grada. Značaj povijesnog naslijeđa prepoznao je i UNESCO 1986. godine, kada je Trier uvrstio na Popis svjetske baštine. Zanimljivo, 15 godina prije, 1971. godine Trier je postao grad-prijatelj Pule, pa zahvaljujući tome ispred Konstantinove bazilike danas vijori hrvatski stijeg.

Osim šetnji gradskim ulicama, preporučujemo vam i razgledavanje trierske okolice, poznate po proizvodnji vina. Jedno od zgodnih mjesta za izlet jest Longuich, od središta Triera udaljen 15-ak kilometara, gdje u nekoj od lokalnih konoba možete isprobati domaća vina i hranu.

Provjerite cijene smještaja u Trieru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Trier
Jeftini letovi iz/do Triera

Jeftini letovi iz/do Triera

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Triera? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Triera sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Trieru.

Klima i vrijeme u Trieru

Trier odlikuje umjerena klima bez mnogo krajnosti u bilo kojem dijelu godine. Tako su i zime i ljeta umjereni, a količina padalina podjednaka je cijele godine.

Prijevoz do Triera

Trier se nalazi u blizini dvije veće zračne luke, a lako je do njega stići i željezničkim putem.

Smještaj u Trieru

Kao pravo turističko središte okolne regije, Trier u ponudi ima mnogo smještajnih objekata.

Što posjetiti (znamenitosti) u Trieru

Nekadašnje središte Rimskog carstva prepuno je atraktivnih znamenitosti. Izdvojili smo neke od njih koje ne biste smjeli propustiti za svoga boravka u Trieru.