Carska kupelj u Trieru

Rimljani su bili poznati po gradnji javnih kupališta, a u Trieru su ostavili jedan od najboljih primjeraka.
Carska kupelj u Trieru Carska kupelj u Trieru

Rimljanima su terme bile jedno od središta gradskog života, mjesto sastajanja i druženja, pa ne čudi što im se posvećivala velika pozornost. Trierske carske terme još su jedan dojmljiv primjer rimske arhitekture, a i danas su dobro očuvane.

U Trieru se ukupno nalaze tri rimska kupališta i Carsko je najmlađe od njih. Izgrađeno je u 4. stoljeću, a gradnja je započela tijekom vlasti Konstantina Velikog, cara koji je u Trieru ostavio neizbrisiv trag.

Dimenzije kupelji doista su impresivne i čine je najvećim rimskim termama izvan samog Rima. O veličini najbolje svjedoči to što se danas tamo povremeno održavaju kazališne predstave, a uz pozornicu ondje stane i 650 sjedećih mjesta! Samo kupalište pak, tzv. caldarium, vodu zagrijanu na 40 stupnjeva dobivalo je iz čak šest prostorija za zagrijavanje, od kojih su četiri vidljive i danas.

Kako je Rimsko carstvo bilo u sve većim problemima, tako su Carske terme uskoro postale vojni objekt, a tijekom srednjeg vijeka pretvorene su u dio gradskih zidina. Vidljivo je to i danas, s obzirom da se nalaze u nastavku zida koji povezuje Palastgarten i Konstantinovu baziliku.

Carske kupelji otvorene su za posjete, što vam omogućava posjet podzemnim hodnicima i prostorijama (oko kilometar duljine) te tornju s kojega se pruža dobar pogled na cijelu kupelj i neposrednu okolicu.

Radno vrijeme Carskih kupelji

Opis Radno vrijeme
Travanj - rujan
09:00 - 18:00
Listopad, ožujak
09:00 - 17:00
Studeni, veljača
09:00 - 16:00

Posljednji ulazak dopušten je 30 minuta prije zatvaranja.

Cijene ulaznica za Carske kupelji

Opis Cijene
Odrasli
3,00 €
Djeca i mladi do 17 godina
2,00 €
Umirovljenici, nezaposleni, studenti, osobe s invaliditetom
2,50 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Trieru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti