Crna vrata (Porta Nigra)

Najpoznatiji gradski simbol jedan je od najbolje očuvanih primjera gradskih vrata koja su Rimljani gradili širom Europe.
Crna vrata (Porta Nigra) Crna vrata (Porta Nigra)

Porta Nigra, u prijevodu 'crna vrata', izgrađena je krajem 2. stoljeća od golemih kamenih blokova. Za njihovo povezivanje nije se koristio cement ili slično vezivno tkivo, nego jednostavne željezne spojnice. Nažalost, danas ih je vidljivo tek nekoliko, s obzirom da su se Vrata tijekom srednjeg vijeka koristila kao građevni materijal za druge objekte koji su nastajali u Trieru.

Vrata bi vjerojatno bila potpuno uništena, da nije bilo grčkog redovnika Simeona, koji je ondje pronašao idealno mjesto za pustinjački život. U Porta Nigri se na poziv trierskog biskupa zadržao sve do svoje smrti 1035. godine, nakon čega je brzo proglašen svetim.

U njegovu čast, unutar Porta Nigre podignute su dvije crkve, koje su ubrzo postale mjesto hodočašća brojnih vjernika. Kako bi vrata dobila oblik svetišta gornji dio istočnog tornja je uklonjen, pa Porta Nigra i danas izvana djeluje kao tipična crkva sa zvonikom i brodom.

Početkom 19. stoljeća Napoleon osvaja i posjećuje Trier te je navodno želio srušiti obje crkve, odnosno cijelu Porta Nigru. Domišljati stanovnici Triera, po predaji, tada su mu ispričali priču prema kojoj se zapravo radilo o objektu koji su izgradili Gali, narod koji je nekoć naseljavao područje današnje Francuske i na koje je Napoleon bio 'slab'. Čuvši za to, naredio je da se Porta Nigra vrati u izvorno stanje. Srećom po Trier, više se nikada ondje nije vratio i nije mogao provjeriti što Porta stvarno jest - veleban i jedan od najbolje očuvanih primjera rimske arhitekture u tom dijelu Europe.

Danas je Porta Nigra najpoznatiji trierski simbol i izvrsna početna točka za razgledavanje grada. Odmah do nje nalazi se turistički informativni centar, u kojemu možete uzeti promotivne materijale i krenuti na šetnju središtem grada. Ruta obično obuhvaća šetnju kroz Simeonstraße do Hauptmarkta, preko Katedrale do Konstantinove bazilike, za što je uz kraća zaustavljanja potrebno oko sat vremena.

Radno vrijeme Porta Nigre

Opis Radno vrijeme
Travanj - rujan 09:00 - 18:00
Listopad, ožujak 09:00 - 17:00
Studeni, veljača 09:00 - 16:00

Posljednji ulazak dopušten je 30 minuta prije zatvaranja.

Cijene ulaznica za Portu Nigru

Opis Cijene
Odrasli 3,00 €
Djeca i mladi do 17 godina 2,00 €
Umirovljenici, nezaposleni, studenti, osobe s invaliditetom 2,50 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Trieru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti