Hauptmarkt u Trieru

Hauptmarkt je središnji trierski trg još od sredine 10. stoljeća, kada je sajmište ondje preseljeno s obala rijeke Moselle.
Hauptmarkt u Trieru Hauptmarkt u Trieru

Dogodilo se to 958. godine, kada je biskup odlučio obalno sajmište preseliti na sigurnije mjesto. 'Selidba' je obilježena postavljanjem križa na sredinu trga, a kopija crveno-crnog križa vidljiva je i danas, dok se original čuva u Gradskom muzeju (odmah uz Portu Nigru).

Trgom dominiraju dvije građevine - die Steipe i zvonik crkve sv. Gangolfa.

Steipe je izgrađena u 15. stoljeću i dugo se koristila kao gradska vijećnica. Zanimljive su dvije skulpture na njenom istočnom pročelju - dva naoružana i oklopljena viteza. Razlog su stalni sukobi između trierskih (nad)biskupa i gradskih vlasti, koji su se borili za prevlast u upravljanju gradom. Iako je Trier općenito bio pod upravom Nadbiskupije, gradska vlast povremeno je dobivala veću moć i ovlasti te je tijekom jednog od tih razdoblja izgrađena Steipe s vitezovima - okrenutima prema Katedrali, odnosno biskupskim odajama kao jedna vrsta upozorenja da se klone njihove 'zone interesa'.

Uz međusobne odnose crkvenih i gradskih vlasti povezana je i crkva sv. Gangolfa. Gradnja je krenula krajem 13. stoljeća na mjestu gdje se prethodno nalazila manja crkva. Sv. Gangolf također je bio relativno malo i skromno zdanje, no početkom 16. stoljeća jedna je bogata udovica donirala dio ušteđevine gradskim vlastima kako bi povisili toranj crkve. To je i učinjeno te je odjednom umjesto Katedrale najviša građevina u Trieru bila crkva sv. Gangolfa. Taj je potez pak isprovocirao reakciju biskupa, koji je odlučio uzvratiti povišenjem barem južnog tornja Katedrale, s obzirom da za veću nadogradnju nije imao novca.

Krajem 16. stoljeća nadbiskupi su učvrstili vlast te je novi nadbiskup kao znak pomirenja na Hauptmarktu dao izgraditi još jednu od današnjih atrakcija - fontanu sv. Petra. Iako se na vrhu nalazi zaštitnik Crkve, okružen je skulpturama četiri vrline dobre gradske vlasti - Pravde, Snage, Umjerenosti i Mudrosti - što je bila jasna aluzija na snagu koja dolazi iz suradnje između Crkvenih i gradskih vlasti.

Provjerite cijene smještaja u Trieru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti