Konstantinova bazilika u Trieru

Jedan od dojmljivih rimskih spomenika u Trieru jest i Konstantinova bazilika, građevina čije su dimenzije upečatljive i dan danas.
Konstantinova bazilika u Trieru Konstantinova bazilika u Trieru

Kada je Trier u drugoj polovici 3. stoljeća postao središte Rimskog carstva, a Konstantin preuzeo prijestolje, postalo je jasno da se u carsku čast treba izgraditi velebna građevina u kojoj će boraviti i održavati primanja. Nastala je Konstantinova prijestolna dvorana, s vremenom prozvana Konstantinova bazilika, čije je dimenzije od 33 metra visine, 67 metara duljine i 27,2 metara širine čine najvećom očuvanom antičkom građevinom s jednom dvoranom.

Kako bi se dodatno pojačao dojam veličine dvorane, koristi se jednostavna optička iluzija - prozori se prema kraju apside smanjuju i blago spuštaju prema dnu, zbog čega se osobi na ulazu u dvoranu čini da je Bazilika i veća nego što stvarno jest.

Raskošna građevina bila je ukrašena brojnim mozaicima, a imala je i podno grijanje, ali su je Franci u 5. stoljeću teško oštetili te danas unutrašnjost djeluje vrlo skromno. Od 13. stoljeća kao svoju rezidenciju koristili su je trierski biskupi i izbornici, da bi u 19. stoljeću bila pretvorena u protestantsku crkvu, što je ostala sve do danas.

Konstantinova bazilika, osim po veličini, danas je poznata i po odličnoj akustici, pa je slušanje tamošnjih orgulja poseban užitak. Koncerti se održavaju relativno često, pogotovo ljeti, tijekom Orguljaškog ljeta.

Radno vrijeme Konstantinove bazilike

Opis Pon - sub Ned
Travanj - listopad 10:00 - 18:00 13:00 - 16:00
Ostatak godine 10:00 - 12:00 i 14:00 - 16:00 13:00 - 16:00

Cijene ulaznica za Konstantinovu baziliku

Ulaz u Baziliku je besplatan.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Trieru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti