Trierska katedrala

Među svim atraktivnim turističkim lokacijama u Trieru, najimpresivniji je Katedralni trg (Domfreihof) kojim dominira prekrasna Trierska katedrala, uz koju se smjestilo još jedno dojmljivo svetište - crkva Naše Gospe.
Trierska katedrala Trierska katedrala

Trierska katedrala najstarija je katedrala u Njemačkoj i najstarija do danas očuvana crkva općenito u toj zemlji. Biskupi su u Trieru sjedište imali još od druge polovice 3. stoljeća, a prva bazilika podignuta je između 310. i 320. godine. Ubrzo je izgrađen cijeli kompleks koji se sastojao od čak četiri bazilike i velike krstionice, što ga je činilo jednim od najvećih crkvenih kompleksa u ono doba.

Nažalost, gotovo sve je uništeno tijekom ratova u 5. stoljeću. Obnova Katedrale dovršena je tek sredinom 11. stoljeća, a tijekom sljedećih 300-tinjak godina dodavani su tornjevi, kripta, klaustar itd. Što se stilova gradnje tiče, danas su najuočljiviji romanika, gotika i barok, no vidljivi su i ostatci iz rimskoga doba.

Bogata Katedralna riznica

Svoj prestiž Trierska katedrala nije gradila samo na dojmljivom izgledu i dimenzijama, nego i na brojnim relikvijama koje i danas privlače tisuće hodočasnika. Kolika je privlačnost relikvija bila u srednjem vijeku najbolje prikazuje to što je primjerice prvo javno izlaganje Kristove 'svete tunike' privuklo više od 100.000 posjetitelja u manje od tjedan dana!

Radi se o tunici za koju se vjeruje da ju je nosio sam Isus Krist tijekom ili neposredno prije razapinjanja na križ. U Trieru je vjerojatno završila zahvaljujući Heleni, majci cara Konstantina Velikog, koja je ostala poznata po svojem putovanju u Svetu Zemlju tijekom 320-ih na kojemu je otkrila brojne relikvije. Sveta tunika i danas se povremeno izlaže za hodočasnike (1959., 1996., 2012.) te je i dalje velik magnet za vjernike - na takvim događanjima okupi se i više od 500.000 ljudi!

Još jedna od zanimljivih relikvija jest 'sveti čavao', čavao za kojega se vjeruje da je korišten za pribijanje Isusa na križ. Krajem prvog stoljeća stavljen je u prekrasni zlatni okvir optočen dragim kamenjem, a u takvom je obliku očuvan i danas.

Radno vrijeme Katedrale

Opis Radno vrijeme
Travanj - listopad 06:30 - 18:00
Studeni - ožujak 06:30 - 17:30

Radno vrijeme Katedralne riznice

Opis Radno vrijeme
Travanj - listopad
10:00 - 17:00 (pon - sub)
12:30 - 17:00 (ned, blagdani)
Studeni - ožujak
11:00 - 16:00 (uto - sub)
12:30 - 16:00 (ned, blagdani)

Cijene ulaznica za Katedralnu riznicu

Opis Cijene
Odrasli 1,50 €
Studenti, učenici, djeca od 4 do 16 godina 0,50 €

Ulaz u samu Katedralu je besplatan, plaća se samo razgledavanje Riznice.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Trieru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti