Portugal

Portugalska zastava
Portugal
* SB = Svjetska banka (WorldBank.org)
Stanovnika
10,64 mil. (2011., SB)
Površina
92.090 km2 (SB)
Glavni grad
Lisabon
Jezik
Portugalski
Pozivni broj
+351
Domena
.pt
BDP po stanovniku (PPP)
21.317 USD (2011., SB)
Valuta
Euro (EUR, €)
Portugal (odredišta)
Cabo da Roca

Cabo da Roca

'Ovdje…gdje zemlja prestaje, a more počinje…' Tako je Luis de Camoes, najveći portugalski pjesnik u povijesti, opisao Cabo da Rocu u svome i portugalskom najznačajnijem djelu - epu Luzijade. Camoesov stih slikovito sažima ono što ovaj rt jest - najzapadnija europska kopnena točka.
Cascais

Cascais

Dugo vremena Cascais je bio mjestašce koje je živjelo od ribarstva, poljoprivrede i vinarstva. No, odlukom kralja Luiza I. iz 1870. godine pretvara se u kraljevsku ljetnu rezidenciju te postaje pomalo elitističko mjesto, što je ostalo sve do danas.
Coimbra

Coimbra

Ako su Lisabon i Porto dva najvažnija portugalska grada, na treće mjesto vjerojatno bi se uvrstila Coimbra. Najvažnije nacionalno sveučilišno središte jedno vrijeme bilo je i glavni grad, a upravo u nekadašnjoj kraljevskoj palači danas se nalazi Sveučilište, jedno od najstarijih na svijetu.
Fatima

Fatima

Fatima je najpoznatije portugalsko i jedno od najomiljenijih europskih svetišta. Svake godine milijuni ljudi hodočaste u to mjestašce, želeći se pokloniti Gospi Fatimskoj, koja se ukazala trojici djece 1917. godine.
Lisabon

Lisabon

Lisabon. Već sami spomen imena kod mnogih izaziva uzdahe, bilo zato što bi ondje željeli otputovati ili su se pak u portugalsku prijestolnicu već zaljubili. I doista, najzapadnija prijestolnica na europskom kopnu impresivan je grad koji će svojim posjetiteljima ponuditi gotovo sve - bogatu povijest, zanimljive znamenitosti, bogatu gastronomiju, ugodnu klimu i, možda najvažnije, poznatu portugalsku gostoljubivost.
Porto

Porto

Vino, nogomet i tripice. Tako bismo u tri riječi mogli opisati Porto, najveći grad portugalskog sjevera. Ovo prekrasno mjesto ponekad je nepravedno u sjeni Lisabona, no ako ste već u Portugalu, svakako biste ga trebali posjetiti.
Sintra

Sintra

'Oh, Bože! To je božanski prizor. Što li su Nebesa učinila za ovu divnu zemlju!' Stihovi su to Lorda Byrona, jednog od najpoznatijih britanskih književnika u povijesti, oduševljenog Sintrom i njenom okolicom. I nije jedini kojega je Sintra očarala.
Portugal (regije)
Evora

Alentejo

Alentejo je poznat po svojem krajoliku, čija nepregledna prostranstva stvaraju privlačne kontraste.
Algarve

Algarve

Najjužnija regija Portugala obilježena je brojnim sunčanim danima, dugim pješčanim plažama, skrivenim selima i brojnim podsjetnicima na maurske stanovnike ovog područja. S druge strane, Algarve je poznat i po dobrom noćnom životu.
Faial

Azori

Uz Madeiru, Azori su još jedna portugalska otočna skupina, a obuhvaćaju ukupno devet otoka (Flores, Corvo, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Santa Maria i Sao Miguel).
Coimbra

Centralna regija Portugala

Regija različitih krajolika smjestila se u samom središtu Portugala, kao što joj i ime kaže.
Lisabon

Lisabonska regija

Regiju, čije je ljepote nemoguće smjestiti u kratki tekst, jednostavno morate posjetiti za boravka u Portugalu i uživati u svemu što vam nudi.
Madeira

Madeira

Madeira je skupina egzotičnih otoka i hridi, od kojih su najznačajniji istoimena Madeira i Porto Santo.
Porto

Sjeverni Portugal

Sjever Portugala ujedno je i njegova najzelenija regija. Prepun je spektakularnih građevina, ali i lijepih plaža te vinograda.