Alentejo

Alentejo je poznat po svojem krajoliku, čija nepregledna prostranstva stvaraju privlačne kontraste.
Evora Evora

Radi se o regiji kojom dominira 'južnjački ritam', pa se u njoj možete potpuno opustiti i uživati u svom odmoru. Osim lijepe prirode, Alentejo se ističe i brojnim malim slikovitim gradovima, koji su idealni za kratke izlete.

Što posjetiti (odredišta) u Alenteju

Evora

Smješten unutar starih kamenih zidina, glavni grad regije Alentejo ujedno je jedan od najljepših srednjovjekovnih gradova u Portugalu. Evora je prepuna spomenika iz različitih razdoblja, od kojih je najpoznatiji Rimski hram, no tu su i predivna Katedrala, Kraljevska palača, Samostan sv. Ivana Evanđelista, akvadukt i štošta drugo.

Elvas

Povijesni grad smješten tik uz granicu sa Španjolskom dobar je primjer grada nastalog iz vojne utvrde, a tragovi tih vremena vidljivi su i danas. Omeđen grandioznim zidinama, čiji je najstariji srednjovjekovni dio ujedno poznat pod nazivom 'Muslimanske zidine' te prepun bedema i utvrda koji čuvaju povijesnu jezgru grada, primjer je vrhunske gradnje.

Želite li vidjeti blistavi primjer vojne arhitekture, iziđite malo izvan središta te posjetite Tvrđavu Gospe od Milosti u sjevernom dijelu grada.

U Elvasu, osim zidina s Dvorcem, možete vidjeti i veličanstveni akvadukt, izgrađen kako bi grad imao sigurnu opskrbu vodom u slučaju opsade.

Portalegre

Iako ne toliko bogat znamenitostima kao Elvas, ovaj grad uz španjolsku granicu ima što za ponuditi svojim posjetiteljima. Prije svega se to odnosi na dojmljivi i dobro očuvani Dvorac te lijepu Katedralu iz 16. stoljeća, no jedna od stvari zbog kojih turisti vole Portalegre jest činjenica da je pogodan kao baza za istraživanje okolnih mjesta.

Naime, svega 20-ak kilometara dalje nalazi se Marvao s bajkovitim dvorcem i starim zidinama, a u blizini je još jedno zgodno mjesto s dvorcem - Castelo de Vide.

Beja

Gradić bogate povijesti prepun je zanimljivih spomenika, kao i njegovi susjedni gradovi. Gradske zidine i Dvorac svjedoče o povijesnoj važnosti ovoga grada. U Beji se ujedno nalaze Vizigotski muzej te Muzej Rainha Dona Leonor, smješten u nekadašnjem franjevačkom samostanu.

Sines

Sines je rodno mjesto slavnog moreplovca Vasca da Game, čiji spomenik ponosno stoji u gradu. Uzduž (pri)gradske obale prostiru se egzotične plaže s Plavom zastavicom i velika luka, a od znamenitosti najistaknutije mjesto svakako pripada Dvorcu Sines.