Algarve

Najjužnija regija Portugala obilježena je brojnim sunčanim danima, dugim pješčanim plažama, skrivenim selima i brojnim podsjetnicima na maurske stanovnike ovog područja. S druge strane, Algarve je poznat i po dobrom noćnom životu.
Algarve Algarve

Glavni je grad Algarvea Faro.

Što posjetiti (odredišta) u Algarveu

Faro

Smješten na obali lagune rijeke Formosa (park prirode koji možete istražiti ako se odlučite na izlet riječnim brodom), Faro je najpoznatije odredište u Algarveu, ujedno i glavni grad te regije. Faro je ujedno i sjedište Sveučilišta Algarve.

Razlog popularnosti je toplo (po portugalskim kriterijima) i čisto more koje privlači već na prvi pogled. Osim uživanja u plažama i suncu, u Faru možete vidjeti i zanimljive povijesne građevine poput Katedrale Blažene Djevice Marije, Biskupske palače i Gradske vijećnice, a ljubiteljima nogometa sigurno će biti zanimljiv i atraktivni nogometni stadion, izgrađen za Europsko prvenstvo u nogometu 2004. godine.

Tavira

Šarmantni gradić na obali Atlanskog oceana dom je brojnih gostionica, restorana, hotela, predivnih plaža i brojnih povijesnih spomenika. Još se naziva Venecijom Algarvea, zbog svog smještaja na ušću rijeke Gilao u Atlantik.

U Taviri možete vidjeti Rimski most, srednjovjekovni dvorac te brojne lijepe crkve (npr. Santa Maria do Castelo ili sv. Jakov), posjetiti Općinski muzej, surfati, roniti ili jednostavno uživati u izležavanju na pješčanim plažama.

Albufeira

Nekoć ribarsko obalno mjestašce, izraslo je u pravu turističku destinaciju u koju hrle brojni turisti. U Albufeiri su se smjestili moderna marina, brojni restorani i barovi te pješčane plaže na koje možete stići organiziranim prijevozom.

Ako se odlučite ponešto naučiti o Albufeiri, posjetite obližnji Muzej sakralne umjetnosti te Arheološki muzej. Nedaleko od grada smješten je zabavni park Zoomarine, mjesto na kojemu možete saznati više o morskom životu ili pogledati uvježbane predstave druželjubivih dupina.

Lagos

Lagos je jedno od najzanimljivijih odredišta u Algarveu, a ističe se bogatom povijesnom ostavštinom i prekrasnim plažama.

Naime, Lagos je bio važna luka u Doba pomorskih otkrića, kada je Portugal bio pomorska velesila te je neko vrijeme bio i glavni grad Algarvea.

Danas se u Lagosu mogu vidjeti stare gradske zidine, mnoštvo prekrasnih sakralnih objekata, poput crkve sv. Ante, odlično očuvani Guvernerov dvorac i štošta drugo. Ako se u Lagosu zateknete u toplije doba godine, možete se zaputiti na neku od brojnih lijepih gradskih plaža.

Loule

Loule je turistima manje poznat grad, no ima štošta ponuditi i kupačima i onima koje više privlače kulturno-povijesne znamenitosti. Osim dobro očuvanog dvorca iz 13. stoljeća, u Louleu možete vidjeti i brojne lijepe palače, zanimljive crkve, primjerice Nossa Senhora da Piedade, spomenik poznatom portugalskom moreplovcu i intelektualcu Duarteu Pachecu te štošta drugo.