Azori

Uz Madeiru, Azori su još jedna portugalska otočna skupina, a obuhvaćaju ukupno devet otoka (Flores, Corvo, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Santa Maria i Sao Miguel).
Faial Faial

Brojne su atrakcije i aktivnosti na raspolaganju posjetiteljima, od promatranja kitova, preko izleta na otvoreni ocean ili upoznavanja otočnih jezera do razgledavanja lokalnih gradića.

Što posjetiti (odredišta) na Azorima

Terceira

Terceira je otok prepoznatljiv po jednom od glavnih gradova Azora - Angra do Heroismo - mjestu s očuvanom povijesnom jezgrom smještenom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine te brojnim, danas neaktivnim, vulkanima čijim erupcijama je i nastao.

Na Terceiri se izmjenjuje zanimljiv i šaren krajolik, u kojem se pak izmjenjuju nizine, planine i obala, zelenilo i morsko plavetnilo, obrađene površine s pomalo divljom i neukroćenom prirodom.

Osim veličanstvene prirode i nevjerojatnih plaža, na Terceiri možete pogledati i portugalsku inačicu borbe s bikovima, koja dolazi u dva oblika - borba u areni te ulična utrka (tourada a corda).

Pico

Pico, drugog imena Crni otok (zbog tamnog vulkanskog tla) dom je nepreglednih vinograda odijeljenih kamenim ogradama, kojima se vinograde štiti od vjetra i morske soli. Taj nepregledni niz vinograda upisan je na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Osim vinograda i vulkana, otok Pico krase ribarska mjestašca, očuvane povijesne luke, bogat biljni svijet kao i živopisno podmorje, a poznat je i po istoimenoj planini s najvišim portugalskim vrhom (2351 metar nadmorske visine).

Santa Maria

Lijepa obala, pješčane plaže i zelena unutrašnjost neke su od odlika najjužnijeg azorskog otoka. Santa Maria, koja je ujedno i prvi otkriveni otok u ovoj otočnoj skupini, surferski je raj, no privući će i ljubitelje planinarenja, kojima najviši otočni vrhovi neće biti posebno teški za uspon, s obzirom da njihova nadmorska visina iznosi svega 500-tinjak metara.

Sao Miguel

Najveći i najnaseljeniji azorski otok, poznat je i kao Zeleni otok, što može zahvaliti nepreglednim zelenim ravnicama i brdima koja ga krase.

Sao Miguel poznat je i po brojnim vulkanskim jezerima, kao što su Lagoa das Sete Cidades i Lagoa do Fogo. Obalu Sao Miguela karakterizira kontrast visokih litica koje poniru u ocean te lako dostupnih plaža, poput kupališta Vinha da Areia.

Graciosa

Kao i mnogi drugi azorski otoci, Graciosa 'ima svoju boju' te nosi nadimak Bijeli otok. Otok je relativno malen i nezanimljiv u usporedbi s Picom ili Terceirom, ali i na njemu možete sudjelovati u zanimljivim iskustvima, primjerice posjetiti vulkansku špilju Furna do Enxofre ili se uspeti na uzvisine s kojih se pruža veličanstven pogled na beskraj oceana.