Cabo da Roca

'Ovdje…gdje zemlja prestaje, a more počinje…' Tako je Luis de Camoes, najveći portugalski pjesnik u povijesti, opisao Cabo da Rocu u svome i portugalskom najznačajnijem djelu - epu Luzijade. Camoesov stih slikovito sažima ono što ovaj rt jest - najzapadnija europska kopnena točka.
Cabo da Roca Cabo da Roca

Mjesto zapanjujuće prirodne ljepote mnogi će otići posjetiti samo kako bi, kada je već tako blizu Lisabona, mogli reći da su bili na najzapadnijoj europskoj točci. No, Cabo da Roca ostavlja sasvim drugi dojam - strme stijene o koje se razbijaju valovi Atlantika, izazivaju strahopoštovanje, ali i divljenje.

Na rtu se nalazi samo svjetionički kompleks. Kada ondje stignete autobusom (ili osobnim automobilom), stajalište se nalazi kod ureda lokalne turističke zajednice. Ravno ispred, nalazi se veliki križ s pločom na kojoj su zapisani spomenuti slavni Camoesovi stihovi te točne geografske koordinate Cabo da Roce i na kojoj je jasno naznačeno da se radi o najzapadnijoj europskoj kopnenoj točci.

No, rekli bismo da biste se na tome mjestu i trebali zadržati kratko i to upravo zbog pogleda na križ i ploču te fotografiranja s njima. Najbolji pogledi kriju se drugdje - s lijeve i desne strane križa.

Ako krenete lijevo, blago nagnuta i kamenita staza vodi vas do male 'terase' s odličnim pogledom prema jugu, prije svega prema uvali, koja se nalazi pored nje i stijenama koje lijepo oplakuje ocean.

Uspon udesno vodi vas upravo prema spomenutom svjetioniku i velikoj terasi koja ga okružuje. Odande vjerojatno 'puca' i najbolji vidik te možete dobiti odličan dojam o visini na kojoj se nalazite, strmini stijena i, prije svega kada zapuše vjetar, moći nemirnoga oceana.

Svjetionik se ondje nalazi od 1782. godine. Vidite li svjetioničara, zamolite ga za kratak posjet objektu o kojemu se brine. Ako vam molbu ispuni, čut ćete kratku priču o svjetioniku te vidjeti Rt Rocu s još nešto višeg položaja. Na kraju razgledavanja možete se upisati i u knjigu dojmova.

I za kraj, pokoja riječ o originalnom suveniru koji možete kupiti u prije spomenutom uredu turističke zajednice. Radi se o certifikatu kojim se potvrđuje da ste "posjetili Cabo da Rocu, najzapadniju europsku kopnenu točku, gdje zemlja prestaje, a more počinje te gdje duh vjere i pustolovine, koji je portugalske karavele vodio u potragu za novim svjetovima za svijet, još živi." Postoje manja i veća inačica potvrde. Manja košta pet eura, dok je veća otprilike dvostruko skuplja.

Prijevoz do Cabo da Roce

Do Rta Roca dolazi se iz Cascaisa ili Sintre, i to autobusnom linijom koja povezuje oba mjesta. To je linija broj 403 (www.scotturb.com), koja vozi između Cascaisa i Sintre te usput staje kod Rta. Vožnja iz smjera Cascaisa traje dvadesetak minuta, dok je iz smjera Sintre nešto dulja i traje oko 40 minuta. Ako dolazite iz Cascaisa, cijena jednosmjerne karte je 3,20 eura, a iz smjera Sintre koštat će vas 4,00 eura. Polasci su dosta nepravilni, no prosječna učestalost je otprilike svakih 90 minuta.

Autobus iz Cascaisa polazi s autobusnog kolodvora, koji se nalazi kod trgovačkog centra Cascais Villa, pedesetak metara sjeverno od željezničkog kolodvora. U Sintri je stajalište također ispred gradskoga željezničkog kolodvora.

Provjerite cijene smještaja u Cabo da Roci

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Cabo da Roca
Jeftini letovi iz/do Cabo da Roce

Jeftini letovi iz/do Cabo da Roce

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Cabo da Roce? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.