Centralna regija Portugala

Regija različitih krajolika smjestila se u samom središtu Portugala, kao što joj i ime kaže.
Coimbra Coimbra

Pogledom na regiju dominiraju planina Serra da Estrela, šume lješnjaka i zelene livade ispresijecane rijekama. Na dugoj obali možete se opustiti na nekoj od dugih pješčanih plaža. Glavni je grad ove regije Coimbra.

Što posjetiti (odredišta) u Centralnoj Regiji Portugala

Coimbra

Sveučilišni grad Coimbra treći je po važnosti grad u Portugalu. Poglede prvenstveno privlači zbog svojih monumentalnih građevina u sklopu Sveučilišta te bogate povijesne ostavštine. Coimbra je grad koji se može pohvaliti s čak dvije katedrale, 'Starom' i 'Novom' (Se Velha i Se Nova), a uz sveučilišni kompleks svakako vrijedi izdvojiti i samostan sv. Križa.

Aveiro

Aveiro je jedan od onih gradova kojeg vole uspoređivati s Venecijom, pa je dobio nadimak 'Portugalska Venecija', što može zahvaliti mreži živopisnih kanala, koje možete istražiti moliceirom - tradicionalnom brodicom.

Uz muzeje i plaže, u Aveiru imate priliku posjetiti Park prirode Dunas de Sao Jacinto, u kojem možete uživati u mirnim šetnjama i promatranju ptica. Zaputite li se u povijesnu jezgru grada, dočekat će vas raskošna i šarena pročelja te razne zanimljive građevine, poput Katedrale sv. Dominika.

Viseu

Viseu je još jedan od portugalskih bisera, gradova čija raskošna baština danas svjedoči o slavnoj prošlosti tog naroda moreplovaca.

Središte grada vrlo je privlačno te njegove kamene, vijugave uličice skrivaju mnoštvo zanimljivih građevina. Među njima najviše se ističu sakralni objekti, primjerice Katedrala i crkva Milosrđa (Igreja de Misericordia), a tu su i kazalište Viriato, gradske zidine i drugi.

Leiria

Otprilike na pola puta između Porta i Lisabona smjestila se Leiria, poznata po svom dvorcu koji je 'nadgleda' s brda u središtu grada.

Leiria je u prošlosti bila važan grad, čemu može zahvaliti gradnju kraljevske palače, današnjega dvorca. Iako su dani slave odavno prošli, to je i danas zgodno mjesto, koje vrijedi posjetiti ako se zateknete u blizini.

Leiria ima nekoliko lijepih crkava te brojne starinske palače i zgrade u središtu grada, a ako nađete vremena mogli biste posjetiti i Muzej papira. Leiria je zgodna i kao baza za istraživanje okolnog područja, s obzirom da se u njenoj blizini nalaze Fatima te još dva omiljena hodočasnička mjesta - Batalha i Alcobaca.

Fatima

Otprilike sat vremena vožnje autobusom od Coimbre, nalazi se Fatima, jedno od najvažnijih hodočasničkih mjesta Rimokatoličke Crkve u svijetu. Fatima je postala poznata nakon što su mali pastiri 1917. godine svjedočili o Gospinom ukazanju i tri tajne koje je Majka Božja podijelila s njima. Na samom mjestu ukazanja i u njegovoj blizini danas se nalaze Kapelica ukazanja te bazilika Gospe Fatimske s dugim kolonadama, a cijeli prostor svojom monumentalnošću pomalo podsjeća na vatikanski Trg sv. Petra.