Coimbra

Ako su Lisabon i Porto dva najvažnija portugalska grada, na treće mjesto vjerojatno bi se uvrstila Coimbra. Najvažnije nacionalno sveučilišno središte jedno vrijeme bilo je i glavni grad, a upravo u nekadašnjoj kraljevskoj palači danas se nalazi Sveučilište, jedno od najstarijih na svijetu.
Coimbra Coimbra

Šetnja ulicama Coimbre jedno je od iskustava zbog kojih se lako zaljubiti u Portugal i njegova mjesta. Strme 'kale', ispunjene neobičnim kućama i zgradama ili manje poznatim znamenitostima pozivaju vas na istraživanje i uronjavanje u slavnu gradsku prošlost, kao što će vam i pomoći da zaboravite na napor od uspinjanja po često velikim vrućinama.

Coimbra je neizostavno vezana uz svoje sveučilište, koje je isprva s radom krenulo u Lisabonu i to još krajem 13. stoljeća, što ga čini jednim od najstarijih na svijetu. Slijedile su djelomične selidbe u oba smjera, a u Coimbru je konačno potpuno premješteno 1537. godine.

To je i danas najprestižniji portugalski obrazovni centar te je Coimbra i dalje sveučilišni grad i živi u studentskom ritmu. Naime, tijekom praznika taj se grad dobrim dijelom isprazni i u njemu vlada sasvim druga atmosfera nego tijekom akademske godine. Svima onima koji ne vole gužve, upravo će posjet u takvim razdobljima biti pun pogodak.

Osim sveučilišnim kompleksom s predivnom knjižnicom, Coimbra se ponosi čak dvjema katedralama, kao i prekrasnim samostanom s crkvom sv. Križa. Zanimljivo je da je Se Nova, tj. nova katedrala, isprva korištena i kao fakultet, koji je kasnije postao dio Sveučilišta.

Provjerite cijene smještaja u Coimbri

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Coimbra
Jeftini letovi iz/do Coimbre

Jeftini letovi iz/do Coimbre

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Coimbre? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Coimbre sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Coimbri.

Korisne informacije o Coimbri

Coimbra je studentski grad te je tome prilagođena i gastronomska ponuda. Tako mjesto obiluje pekarama, u kojima se možete jeftino i dobro najesti.

Prijevoz do Coimbre

Coimbra je s ostatkom Portugala vrlo dobro povezana autobusima i vlakovima.

Što posjetiti (znamenitosti) u Coimbri

Coimbra je mjesto s bogatom poviješću, a u Sveučilište ključne znamenitosti su dvije gradske katedrale i samostan sv. Križa.

Sveučilište u Coimbri

Priča o Sveučilištu praktički je priča o Coimbri, neizostavno vezanoj uz svoju najvrjedniju instituciju.