Fatima

Fatima je najpoznatije portugalsko i jedno od najomiljenijih europskih svetišta. Svake godine milijuni ljudi hodočaste u to mjestašce, želeći se pokloniti Gospi Fatimskoj, koja se ukazala trojici djece 1917. godine.
Fatima Fatima

Priča o popularnom portugalskom hodočasničkom odredištu, kako su svjedočili mali pastiri Lucia, Francisco i Jacinta, započinje 1917. godine ukazanjem Majke Božje na lokaciji poznatoj pod nazivom Cova da Iria, gdje se danas nalazi fatimsko svetište.

Djeci su tijekom šest razgovora s Gospom otkrivene i tri 'tajne', od kojih je posebno zanimanje izazvala treća, za koju neki smatraju da nikada nije javno objavljena ili da barem nije ispravno protumačena.

Nakon ukazanja, na prostoru Cove de Irie izgrađeno je nekoliko danas znamenitih objekata. Na točnom mjestu ukazanja postavljen je mramorni stup sa spomenikom Djevici Mariji, u čijoj se kruni nalazi metak koji je pogodio papu Ivana Pavla II. u atentatu 1981. godine. Naime, u skladu s tumačenjem treće fatimske tajne, on je smatrao da ga je od smrti spasila upravo Gospa Fatimska te odlučio metak postaviti u spomenutu krunu.

Trgom dominira bazilika Gospe Fatimske s velikim kolonadama. Gradila se 25 godina te se radi o zaista upečatljivoj građevini. Na drugoj strani trga nalazi se bazilika Najsvetijeg Trojstva, koja može primiti više od 10.000 vjernika, što je znatno olakšalo održavanje bogoslužja u Fatimi u dane kada je preplave hodočasnici.

Provjerite cijene smještaja u Fatimi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Fatima
Jeftini letovi iz/do Fatime

Jeftini letovi iz/do Fatime

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Fatime? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Prijevoz do Fatime

S obzirom da se željeznički kolodvor nalazi izvan grada, do Fatime se uglavnom stiže autobusom.

Što posjetiti (znamenitosti) u Fatimi

Fatima je hodočasničko mjesto i sve su znamenitosti vezane uz Gospina ukazanja. Sve se nalaze na velikom gradskom trgu, odnosno dio su kompleksa koji se može smatrati jednim velikim svetištem. To...
Ukazanja i fatimske tajne

Ukazanja i fatimske tajne

Događaj se, prema svjedočanstvima malih pastira – Lucie, Francisca i Jacinte, zbio na lokaciji poznatoj pod nazivom Cova da Iria, gdje se danas nalazi fatimsko svetište.