Što posjetiti (znamenitosti) u Fatimi

Fatima je hodočasničko mjesto i sve su znamenitosti vezane uz Gospina ukazanja. Sve se nalaze na velikom gradskom trgu, odnosno dio su kompleksa koji se može smatrati jednim velikim svetištem. To područje poznato je i pod nazivom Cova da Iria.
Što posjetiti (znamenitosti) u Fatimi Što posjetiti (znamenitosti) u Fatimi

Na mjestu gdje su djeca ugledala Majku Božju, nalazi se Kapelica ukazanja. Točno mjesto označuje mramorni stup na čijem se vrhu nalazi spomenik Djevici Mariji. Zanimljivo, u njenu krunu postavljen je metak koji je pogodio papu Ivana Pavla II. u atentatu 1981. godine, no on je, duboko vjerujući da ga je spasila upravo Gospa Fatimska, odlučio metak postaviti u spomenutu krunu. To je ujedno i prva građevina sagrađena u spomen na navedene događaje.

Iznad nje nalazi se bazilika Gospe Fatimske, najupečatljivija građevina u Fatimi, oko koje se šire velike kolonade. Gradnja ove crkve trajala je 25 godina, od 1928. do 1953. godine, kada je posvećena. Slike prikazuju različite scene vezane uz fatimska ukazanja – od samih ukazanja, preko biskupa Leirije pod čijom je nadležnošću Fatima bila u to vrijeme do pape Pija XII., koji je svijet posvetio Marijinom Bezgrješnom Srcu. Od ostalih stvari, izdvojimo monumentalne orgulje, koje imaju čak 12.000 cijevi.

U Bazilici su pokopani i svi vidjeliceFrancisco, Jacinta i Lucia.

Na sredini trga nalazi se spomenik Svetom Srcu Isusovom, a na južnom kraju Cova da Irie 2007. posvećena je nova crkva – bazilika Najsvetijeg Trojstva. Kamen temeljac darovao je papa Ivan Pavao II., a radi se o djeliću grobnice sv. Petra, koja se nalazi ispod bazilike sv. Petra u Vatikanu. S novom bazilikom Fatima može znatno lakše odgovoriti na potrebe velikog broja vjernika, koji je svake godine posjećuju, s obzirom da može primiti više od 10.000 vjernika, od čega je skoro 9.000 sjedećih mjesta.

Provjerite cijene smještaja u Fatimi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti