Javni prijevoz u Lisabonu

Lisabon raspolaže vrlo raznolikom mrežom javnog prijevoza - tu su podzemna željeznica, autobusi i tramvaji, a možete koristiti i vlakove.
Javni prijevoz u Lisabonu Javni prijevoz u Lisabonu

Podzemna željeznica

Metro je svakako najučinkovitije sredstvo javnog prijevoza u Lisabonu. Trenutačno postoje četiri linije, koje pokrivaju većinu važnih mjesta u gradu. Mreža se stalno proširuje, pa je tako sada i gradska zračna luka jedna od postaja na crvenoj liniji.

Kako biste koristili metro, trebate kupiti elektroničku karticu Viva Viagem (7 colinas). Ona košta 0,50 eura i možete je kupiti na automatima u sklopu svake postaje. Nakon kupnje, trebate je napuniti na jedan od tri načina - cijenom jedne karte, 24-satnom ('dnevnom') kartom ili koristiti uslugu Zapping, koja vam omogućuje popuste ako karticu punite iznosima višima od pet eura.

Redovna karta košta 1,25 eura te vrijedi na cijeloj podzemnoj mreži, uključujući i vožnju do zračne luke. Možete kupiti i 24-satnu kartu, koja vrijedi na mreži metroa i u Carrisovim prijevoznim sredstvima (www.carris.pt). S obzirom da je Lisabon velik grad, a znamenitosti raspršene na dosta velikim udaljenostima, ovakva karta se najviše isplati. Pogotovo tijekom ljeta, kada će vas vrućine 'u suradnji' s lisabonskim brežuljcima prilično izmoriti.

Ako koristite intermodalnu uslugu Zapping, na uplaćene iznose dobivate različite 'bonuse'. Doplaćeni iznos ovisi o tome koliki iznos uplatite, a više možete saznati u tablici ispod.

Svoju Viva Viagem karticu morate registrirati na ulazu u metro, pri čemu će vam biti skinut određeni iznos s kartice ili će vam biti provjerena valjanost 24-satne karte.

Autobusi

Autobusna mreža doista je velika i trenutačno pokriva oko 80 linija. Nažalost, često je neučinkovita, jer neke među njima obuhvaćaju i po 50-ak postaja. Tako vam vožnja od jednog do drugog kraja linije može trajati i više od sat vremena. S obzirom da dio tih linija ide 'cik-cak' putanjom, podjednako vam treba i pješice. Ipak, u većini slučajeva će vam bus biti koristan, no ako možete birati, prednost dajte metrou i tramvaju.

Cijene karata za bus jednake su onima za metro, a možete ih pogledati u tablici ispod teksta. Karte se registriraju na žutim automatima unutar vozila. U autobuse se obično ulazi samo na prva vrata, što je jedan od razloga njihove sporosti, s obzirom da mnogi putnici kupuju karte na ulazu, a i samo registriranje karata na automatima pored vozača stvara kolone. Karte kod vozača skuplje su nego ako ih kupujete preko elektroničke kartice, pa, ako možete, izbjegavajte takvo rješenje.

Ako je s vašom karticom sve u redu, nakon prislanjanja na automat čut ćete zvuk i vidjeti zelenu lampicu. Ako karta nije 'prošla', zvuk je dulji i lampica poprima crvenu boju.

Tramvaji

Tramvaji se danas uglavnom koriste kao turistička atrakcija, iako su njihove linije zapravo vrlo atraktivne te pokrivaju najteže i najbrdovitije dijelove gradskoga središta. Danas je preostalo pet linija - 12, 15, 18, 25 i 28, među kojima su turistima najzanimljivije linije broj 15 i 28.

Tramvaj broj 28 u Lisabonu uživa legendarni status. Žuti jednovagonac, koji se uspinje uskim gradskim uličicama, jedan je od najprepoznatljivijih gradskih simbola. Prolazi kroz najstariji dio grada, a putem možete vidjeti neke od najznačajnijih gradskih znamenitosti, poput Dvorca sv. Jurja, Katedrale ili bazilike Estrela. Ovaj tramvaj mnogi koriste kao 'hop-on - hop-off' rješenje, što u slučaju da imate 24-satnu kartu za javni prijevoz i jest najbolja opcija. Dakle, kada vidite nešto zanimljivo, izađete vani i čekate novi tramvaj s kojim nastavljate vožnju.

Tramvaj broj 15 koristan je za dolazak od Prace do Comercio do četvrti Belem i slavnog Torre de Belema. Ako želite vidjeti Toranj, Spomenik otkrićima ili Jeronimitski samostan, najbolje je izaći na postaji 'Mosteiro Jerónimos', koja će vas dovesti pred Svetište i otprilike pet minuta hoda od Tornja Belem. Postaja prije Samostana zove se Belem, no nalazi se na početku naselja i udaljenija je od spomenutih znamenitosti.

Spomenimo i da su karte za tramvaj kupljene kod vozača i više nego dvostruko skuplje od karata kupljenih preko kartice Viva viagem, pa ih svakako kupite ili na automatima ili kupite 24-satnu kartu.

Vlakovi i žičare

Katkad za vožnju po gradu mogu biti korisni i vlakovi (www.cp.pt), koje možete koristiti u sklopu intermodalne usluge Zapping. Ipak, u većini slučajeva metro je jednostavnije rješenje.

Također, Lisabon ima čak četiri žičare, koje se zovu Bica, Gloria, Lavra i Santa Justa. Vrlo su popularne, a s njihovih vrhova obično vas čeka dobar pogled na grad. Za njih se kupuju posebne karte, koje vrijede za dvije vožnje. Ako imate 24-satnu kartu uplaćenu na Viva Viagem karticu, ne plaćate ništa. No, kako Santa Justa na vrhu ima vidikovac, za njega se ipak treba dodatno platiti (cijena je navedena u tablici ispod teksta), dok se u slučaju kupnje redovne karte za korištenje te žičare ne plaća dodatna naknada za vidikovac.

Noćni autobusi

Lisabonom svake noći vozi devet autobusnih linija. Označene su brojevima od 200 do 210, s iznimkom broja 209, koji nedostaje. Obuhvaćaju sve važne točke u gradu, pa čak i zračnu luku (linija 208). Na navedenim linijama vrijede redovne cijene za autobusni prijevoz.

Petkom i subotom navečer, kao i na praznike i blagdane, voze dvije besplatne autobusne linije. One prolaze uz dijelove grada gdje je noćni život aktivniji, pa tako linija broj jedan ide od Belema do postaje Marques do Pombal, dok je 'dvica' kružna linija sa samo četiri postaje - Cais do Sodre, Santos, Alcantara i Av. 24 de Julho.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Lisabonu

Vrsta karte Cijena
Bonusi za uplate na vrijednosne kartice
Korištenjem vrijednosnih kartica u sklopu usluge Zapping ostvarujete značajne popuste i bonuse na cijene prijevoza. Prvo je naveden minimalni iznos uplate za ostvarivanje bonusa, a u zagradi se nalazi iznos koji dodatno dobijete na karticu.
5,00 € (0,15 €)
7,00 € (0,35 €)
10,00 € (0,75 €)
15,00 € (1,15 €)
Redovna karta
Redovna karta za metro i Carrisovu mrežu
1,40 €
Redovna karta za metro i Carrisovu mrežu uz korištenje usluge Zapping
1,25 €
24-satna karta
Vrijedi 24 sata nakon prvog poništavanja. Može se koristiti i na mreži metroa i na Carrisovoj mreži (autobusi, tramvaji i žičare).
6,00 €
Redovna karta za autobuse i(li) tramvaje
1,25 € (Zapping)
1,40 € (Viva viagem)
1,80 € (u autobusu)
2,85 € (u tramvaju)
Redovna karta za žičare
Navedene cijene odnose se na sve žičare osim Santa Juste. Vrijede za dvije vožnje.
3,60 €
Redovna karta za žičaru Santa Justa
Ako imate 24-satnu kartu, onda plaćate samo naknadu od 1,50 eura za vidikovac.
5,00 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Lisabonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti