Prijevoz do Lisabona

Pročitajte kako do Lisabona najjednostavnije iz Hrvatske te kako stići u portugalsku prijestolnicu kada se zateknete na Pirinejskom poluotoku.
Prijevoz do Lisabona Prijevoz do Lisabona

Autobusni prijevoz do Lisabona

Lisabon i Porto povezani su dvadesetak puta dnevno autobusima Rede Expressosa (www.rede-expressos.pt). Vožnja traje oko tri i pol sata.

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Lisabon - Porto ili obratno: 19,00 EUR

Prema Coimbri postoji više od 20 svakodnevnih Rede Expressovih linija. Vožnja traje nešto manje od dva i pol sata.

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Lisabon - Coimbra ili obratno: 13,80 EUR

Dvije susjedne prijestolnice, Madrid i Lisabon, povezani su ALSA-inim (alsa.es) autobusnim linijama. Vožnja traje od 8 do 12 sati, ovisno o smjeru u kojem se vozite, liniji koju odaberete i tome u koliko se drugih mjesta staje.

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Lisabon - Madrid ili obratno: 30-40 EUR

Autobusni kolodvor Sete Rios (poznat i kao Jardim Zoologico) nalazi se u sjeverozapadnome dijelu grada i dobro je povezan s ostatkom grada i podzemnom željeznicom (plava linija) i gradskim autobusima. Oriente je naziv postaje koja se nalazi kod istoimenog željezničkog kolodvora na istoku grada.

Željeznički prijevoz do Lisabona

Portugalske željeznice (www.cp.pt) povezuju Porto s Lisabonom dvadesetak puta dnevno. Brzi vlakovi, Alfa Pendular, voze nešto više od dva i pol sata, a InterCity vlakovi nešto su sporiji i voze tri sata, ali je zato karta jeftinija.

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Lisabon - Porto ili obratno (Alfa Pendular): 30,30 EUR
Cijena jednosmjerne karte na relaciji Lisabon - Porto ili obratno (InterCity): 24,30 EUR

Coimbru (Coimbra-B) i Lisabon (Oriente) dnevno povezuje dvadesetak vlakova. Brzi vlakovi, Alfa Pendular, voze oko sat i pol, dok su InterCity vlakovi petnaestak minuta sporiji.

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Lisabon - Coimbra ili obratno (Alfa Pendular): 22,80 EUR
Cijena jednosmjerne karte na relaciji Lisabon - Coimbra ili obratno (InterCity): 19,20 EUR

Do Sintre postoje dvije linije - 'zelena' i 'plava'. Za prvu je polazni kolodvor Rossio, smješten na jednome od najvažnijih lisabonskih trgova. Polasci su radnim danom svakih 15 minuta, s time da prvi kreće oko šest sati ujutro, a posljednji nešto prije ponoći. Vožnja traje 40 minuta. Vikendom su polasci nešto rjeđi, svakih pola sata.

Plava linija vozi svakih pola sata i u Lisabonu staje na tri važne postaje - Oriente, Entrecampos i Sete Rios. Vožnja od Orientea do Sintre traje nešto više od 45 minuta. Vikendom i blagdanima ta se linija ne koristi.

Kolodvor u Sintri nalazi se malo izvan središta grada, otprilike kilometar istočno od Nacionalne palače i Republičkoga trga.

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Lisabon (Rossio) - Sintra ili obratno: 2,15 eura
Cijena jednosmjerne karte na relaciji Lisabon (Oriente) - Sintra ili obratno: 2,15 eura

Zračni prijevoz do Lisabona

Lisabonska zračna luka najprometnija je u Portugalu i vrlo je dobro povezana s ostatkom Europe. Za Hrvatsku nema izravnih linija, no ima ih za neka od susjednih odredišta, poput Budimpešte.

Zračna luka nalazi se unutar grada, pa je prijevoz do nje vrlo jednostavan. Naime, 17. srpnja 2012. otvorene su tri nove postaje na crvenoj liniji podzemne željeznice (www.metrolisboa.pt), od kojih je posljednja zračna luka. Tako je zračna luka od Orientea, glavnog željezničkog kolodvora, udaljena samo tri postaje, odnosno nekoliko minuta vožnje, dok se do središta grada stiže za 15-20 minuta.

S obzirom da karte za metro vrijede na cijeloj mreži, odnosno zračna luka ne spada u posebnu zonu kao kod mnogih drugih gradova, jednosmjerna vožnja košta jednako kao i druge gradske vožnje.

Carrisovi (www.carris.pt) autobusi također voze do zračne luke, među kojima su sljedeće linije - 705 (Estacao do Oriente - Aeroporto - Est. Roma/Areeiro), 722 (Praca Londres - Aeroporto - Portela), 744 (Marques Pombal - Aeroporto - Moscavide) i 783 (Amoreiras - Aeroporto - Portela). Karte se mogu kupiti kod vozača.

Cijena jednosmjerne karte za Carrisov autobus na relaciji grad - zračna luka: 1,80 eura

Postoje i dvije ekspresne autobusne linije, tzv. Aerobus (www.yellowbustours.com). Prva linija polazi iz središta grada i vozi od Cais do Sodrea do zračne luke, pri čemu, među ostalima, staje i na postajama Rossio, Restaudores, Marques de Pombal i Entrecampos. Druga linija počinje u financijskom središtu grada, pa je tako prva postaja Avenida José Malhoa (Sul), a putem od važnijih postaja staje i na Sete Riosu i Entrecamposu.

Cijena jednosmjerne karte za Aerobusov autobus na relaciji grad - zračna luka: 3,50 eura
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
27. 01. 2016.

Provjerite cijene smještaja u Lisabonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti