Dvorac sv. Jurja

Lokalno stanovništvo grad zove gradom na sedam brežuljaka, a na jednom od njih smjestio se dvorac sv. Jurja.
Dvorac sv. Jurja Dvorac sv. Jurja

Ovaj dvorac (www.castelodesaojorge.pt) koji i danas djeluje kao da osigurava grad, sagrađen je tijekom maurske vladavine, vjerojatno negdje u 11. stoljeću.

Prvi portugalski kralj, Afonso I. zauzeo je dvorac tijekom bitke za oslobađanje Lisabona, a uz taj događaj vezana je i zanimljiva predaja. Portugalci su neko vrijeme držali Dvorac pod opsadom, ali nikako nisu mogli ući u njega.

Jednoga dana vitez imena Martim Moniz opazio je kako su vrata otvorena. Obavijestio je suborce i prvi krenuo prema njima. Mauri su već krenuli zatvarati vrata i bilo je prekasno, no Moniz se bacio s konja i svojim tijelom nakratko onemogućio zatvaranje vrata. Žrtvovao je vlastiti život za domovinu, ali je tim potezom omogućio ostalima da ga sustignu i konačno prodru iza velikih dvorskih vrata. Martim Moniz ostao je važna ličnost u portugalskoj povijesti, a odužili su mu se imenovanjem brojnih mjesta po njemu, pa tako i jedna od postaja podzemne željeznice u Lisabonu nosi ime Martim Moniz.

Dvorac se dugo vremena koristio kao kraljevska palača, pa je tako tamo primjerice Manuel I. primio Vasca da Gamu nakon povratka iz Indije, no u 16. stoljeću počinje njegovo zapuštanje. Prvo ga je oštetio manji potres, a očuvanosti nije pomoglo niti to što se povremeno koristio kao vojarna. Dodatnu štetu načinio mu je veliki potres iz 1755. godine, a ozbiljnija obnova uslijedila je tek sredinom 20. stoljeća.

Danas je jedna od omiljenih gradskih atrakcija, prije svega zbog predivnoga pogleda koji se odande pruža. Već i sam uspon može biti poseban doživljaj, no na raspolaganju vam je i javni prijevoz, pri čemu je svakako najzanimljivija vožnja legendarnim tramvajem broj 28.

Karte

Redovna cijena karte je 7,50 eura. Studenti do navršenih 26. godina plaćaju 4,00 eura, kao i stariji od 65 godina. Djeci do deset godina starosti ulaznice su besplatne.

Provjerite cijene smještaja u Lisabonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti