Jeronimitski samostan

Najdojmljivija lisabonska znamenitost vjerojatno je nešto manje poznati Jeronimitski samostan. Kao i Belemski toranj te Spomenik otkrićima, nalazi se u četvrti Belem, u zapadnom dijelu grada.
Jeronimitski samostan Jeronimitski samostan

Iako se radi o samostanu (www.mosteirojeronimos.pt), on je prije svega podsjetnik na velika portugalska pomorska otkrića. Naime, ovdje se prije nalazila manja crkva, u kojoj je noć, moleći se, proveo Vasco da Gama prije odlaska na svoje slavno putovanje koje je rezultiralo 'pronalaskom' Indije. Kako se gradnja novoga samostana otprilike poklopila s ovim događajem, tako se i na Jeronimitski samostan počelo gledati kao na simbol plovidbe i otkrića, iako je kralj Manuel I. već prije odlučio da će se ondje graditi velebna crkva s mauzolejom njegove plemićke kuće Aviz-Beja.

Stil gradnje je manuelinski, pa je vanjština vrlo raskošna i puna detalja. Mnogo je i renesansnih elemenata, što i ne čudi, s obzirom da je gradnja potrajala stotinjak godina, a u međuvremenu se renesansa proširila Europom. U unutarnjem dijelu kompleksa nalazi se i prekrasan dvokatni klaustar.

Skrb o samostanu povjerena je jeronimitima, redu koji je slijedio nauk sv. Jeronima i koji je u to vrijeme bio vrlo aktivan na tom području. Osim duhovne brige, dobro su brinuli i za apetit svojih sugrađana, pa su tako upravo oni autori najpoznatije portugalske slastice - 'pasteis de Belema'.

Portugalske vlasti u 19. stoljeću odlučile su protjerati redovničke redove, pa su tako i jeronimiti morali napustiti samostan koji nosi njihovo ime. Golem prostor s vremenom se tako počeo koristiti za razne druge svrhe, pa tako ondje danas, među ostalim, možemo posjetiti Pomorski muzej i Nacionalni arheološki muzej.

Unutar kompleksa, na različitim mjestima, nalaze se i grobnice važnih portugalskih povijesnih ličnosti. Tako je ondje pokopano nekoliko kraljeva sa svojim obiteljima, a možete vidjeti i grobnicu Vasca da Game i Luisa de Camoesa.

Povijesnu i umjetničku vrijednost ovoga mjesta potvrdio je i UNESCO, koji je Jeronimitski samostan s Belemskim tornjem 1983. godine uvrstio na svoj Popis svjetske baštine.

Karte i prijevoz

Do postaje Mosterio Jeronimos vozi tramvaj broj 15, koji je i najbolji način za prijevoz iz središta grada. Možete koristiti i autobusne linije 714, 727, 728, 729 i 751 (www.carris.pt).

Redovne karte koštaju sedam eura, dok je posjet samoj crkvi besplatan. Ako želite kupiti kombiniranu kartu, koja omogućuje posjet Jeronimitskom samostanu i Belemskom tornju, platit ćete deset eura. Osobe starije od 65 godina mogu ostvariti popust od 50 posto, dok oni s karticama za mlade dobivaju popust od čak 60 posto. Nedjeljom i blagdanima do 14 sati ulaz je besplatan.

Provjerite cijene smještaja u Lisabonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti