Lisabonski oceanarij

Lisabon je zbog Svjetske izložbe iz 1998. godine doživio veliku preobrazbu, a dio bogate ostavštine tog događaja je i jedan od najboljih svjetskih akvarija, odnosno Oceanarij. Zgrada je zapravo potpuno okružena vodom, a pristupa joj se preko mostića.
Lisabonski oceanarij Lisabonski oceanarij

Ideja vodilja pri dizajniranju akvarija (www.oceanario.pt) bila je prikazati sve svjetske oceane kao jedan, čime bi se naglasila poruka o međuovisnosti svjetskih mora. Tako je središnji akvarij ujedno i najveći, a uz njega se u četiri kuta nalaze manji spremnici s vodom. Svaki spremnik oponaša uvjete u određenom oceanu, odnosno njegovim dijelovima, pa tako imamo središnji 'globalni ocean', dok se u kutovima nalaze 'sjeverni Atlantik', 'Antarktika', 'topli Pacifik' i 'tropski Indijski ocean'. Između središnjeg i kutnih akvarija nalaze se gotovo nevidljive pregrade, pa posjetitelji imaju iluziju da sve vrste doista plivaju zajedno.

Oceanarij ukupno obuhvaća oko 500 vrsta s oko 8.000 jedinki koje koriste čak sedam milijuna litara slane vode, podijeljene u 30 različitih spremnika. Podijeljen je na dvije razine pa ga možete promatrati i odozgo i odozdo. Prostorije su pune ploča s tekstovima o vrstama koje se ondje nalaze, a postoji i edukativna zona u kojoj maskota Vasco podučava sve zainteresirane o temama vezanima uz zaštitu okoliša.

Karte i prijevoz

Oceanarij se nalazi nekoliko minuta hoda od željezničkog kolodvora Oriente, najvećeg prometnog čvorišta u gradu pa je do njega relativno jednostavno doći. Osim crvene linije podzemne željeznice, do ondje voze i brojne autobusne linije, među ostalima 705, 725, 728, 750, 759, 782 i 794.

Redovne karte koštaju 13 eura. Djeca do tri godine starosti ne plaćaju ništa, dok djeca do 12 godina starosti i stari(ji) od 65 godina plaćaju devet eura. Postoji i kombinirana karta, koja omogućuje posjet privremenim izložbama, koje mogu zgodno nadopuniti vaš posjet. Redovna karta košta 16 eura, dok su za djecu do tri godine starosti opet besplatne. Djeca do 12 godina starosti i stari(ji) od 65 godina plaćaju 11 eura.

Provjerite cijene smještaja u Lisabonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti