Most Vasca da Game

Rijeka Tejo u moderna vremena uvijek je predstavljala veliku prepreku svima onima koji su htjeli prijeći na njenu južnu obalu. Lisabon je svoj prvi most preko nje čekao sve do 1966., kada je sagrađen Most 25. travnja (Ponte 25 de Abril).
Most Vasca da Game Most Vasca da Game

Taj je most donio privremeno prometno olakšanje, no brzo je postalo očito da on neće biti dovoljan za sve veći broj automobila u portugalskoj prijestolnici.

Kada je Lisabon dobio domaćinstvo Svjetske izložbe 1998. godine, postalo je jasno da je to sjajna prilika za izgradnju novoga mosta. Domaćinski kompleks izgrađen je u istočnome dijelu grada, gdje je Tejo vrlo širok, ali za koji su već postojali stari planovi o premošćivanju. Tako je 1994. međunarodni konzorcij dobio ugovor o gradnji najduljeg europskog mosta, gradnja je počela godinu kasnije, a svečano otvaranje priređeno je 29. ožujka 1998. godine.

Ukupna duljina prelazi 17 kilometara, što ga i danas čini najduljim europskim mostom. Građen je kako bi izdržao potres jak barem poput katastrofalnog potresa iz 1755., koji je uništio gotovo cijeli grad, odnosno magnitude 7,1 po Richterovoj ljestvici. Također, otporan je na udare vjetra do 250 km/h.

Ako budete išli dalje prema jugu Portugala ili jugu Španjolske, trebali biste prijeći most, odakle se pruža lijep pogled na gradsku obalu. Ako pak želite vidjeti most, najbolje se zaputiti u istočni dio grada, točnije četvrt Parque das Nacoes, sagrađenu za Svjetsku izložbu i odakle se pruža lijep pogled na most i prepoznatljive nosive stupove.

Provjerite cijene smještaja u Lisabonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti