Spomenik otkrićima

Trokut najboljih znamenitosti u četvrti Belem, uz Belemski toranj i Jeronimitski samostan, zatvara Spomenik otkrićima.
Spomenik otkrićima Spomenik otkrićima

Otvoren je (www.padraodosdescobrimentos.egeac.pt) 1940. godine povodom Svjetskog sajma portugalskog svijeta, no tri godine kasnije uništen je zbog toga što se odgovorni nisu uspjeli dogovoriti o trajnoj lokaciji Spomenika. Naime, nakon Izložbe, svi su objekti korišteni za nju rastavljeni, s obzirom da su se i gradili ciljano za privremenu svrhu. Ubrzo se pojavila ideja o trajnom spomeniku otkrićima, no do dogovora tada nije došlo.

Približavanjem 500. obljetnice smrti Henrika Pomorca, osobe koju u Portugalu smatraju pokretačem Doba pomorskih otkrića, opet počinju razgovori o potrebi dostojnog obilježavanja takve velike obljetnice. Odlučeno je da će se sagraditi spomenik po uzoru na onaj iz 1940. godine, ali ovoga puta trajno. Tako je na današnjoj lokaciji 9. kolovoza 1960. otvoren Spomenik otkrićima, no potpuno je dovršen nešto kasnije, 10. listopada iste godine.

Spomenik ima oblik karavela, brodova koje su Portugalci koristili u Doba otkrića. Okrenut je prema moru, odnosno rijeci Tejo, a njome dominira figura Henrika Pomorca koji u ruci drži još jedan model karavele. S obje njegove strane nalazi se po 16 važnih osoba iz portugalske povijesti, a među njima su Vasco da Gama, Magellan, Pedro Alvares Cabral (otkrio Brazil), Bartolomeu Dias (prvi Europljanin koji je oplovio jug Afrike) i Luis de Camoes (najpoznatiji portugalski književnik).

Na trgu ispred samoga spomenika, na tlu je, od različitih vrsta mramora, napravljena golema ruža vjetrova, dar Južnoafričke Republike. U sredini je ucrtana i karta svijeta, na kojoj su prikazane rute slavnih portugalskih moreplovaca.

Karte i prijevoz

Do postaje Mosterio Jeronimos (postaja Belem nalazi se na početku naselja i nešto je udaljenija od tri velike znamenitosti u Belemu) vozi tramvaj broj 15, koji je i najbolji način za prijevoz iz središta grada. Možete koristiti i autobusne linije 714, 727, 728, 729 i 751 (www.carris.pt).

Karte koštaju tri eura, dok studenti i umirovljenici s odgovarajućim karticama plaćaju euro manje. Ulaznica vam omogućuje posjet izložbenom centru i korištenje dizala koje vas vodi na vrh Spomenika, odakle se pruža odličan panoramski pogled na okolno područje.

Provjerite cijene smještaja u Lisabonu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti