Porto

Vino, nogomet i tripice. Tako bismo u tri riječi mogli opisati Porto, najveći grad portugalskog sjevera. Ovo prekrasno mjesto ponekad je nepravedno u sjeni Lisabona, no ako ste već u Portugalu, svakako biste ga trebali posjetiti.
Porto Porto

Portugalom dominiraju dva grada - Lisabon na jugu i Porto na sjeveru zemlje. I dok je raskošna prijestolnica dobro poznata turistima, Porto je nekako često u njegovoj sjeni, nezasluženo zapostavljen.

Porto je podjednako čuven po gastronomiji i bogatoj kulturno-arhitektonskoj baštini. Istoimeno vino nadaleko je poznato, a lokalna ljubav prema tripicama tolika je da je nadimak stanovnika Porta 'tripičari'. Porto je grad koji živi uz svoju rijeku Douro i more, pa su neizostavni i riblji specijaliteti, u kojima možete uživati u nekom od brojnih restauranata poslaganih uz obalnu šetnicu.

Stara jezgra može se svrstati u jedne od najslikovitijih na Pirinejskom poluotoku, a njene raznolike boje posebno do izražaja dolaze kada je sa zapada obasja sunce prije nego što zađe i 'potone' u Atlantik.

Iako Porto nije na obali oceana, vrlo joj je blizu. U gradskoj okolici nalazi se mnogo lijepih pješčanih plaža, od kojih su mnoge dostupne i javnim prijevozom. Najbliža je Praia Ourigo, smještena tik do ušća Doura u Atlantski ocean.

Sve u svemu, Porto je doista grad za sva osjetila - od svojih šarenih kuća na strmim ulicama koje se zavojito spuštaju prema Douru, preko okusa ribe i vina do zvuka mora koje se pjeni dok bosi hodate lokalnim pješčanim plažama - grad je to kojemu se prepustite, a on vam to bogato uzvrati.

Provjerite cijene smještaja u Portu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Porto
Gastronomija u Portu

Gastronomija u Portu

Gastronomska ponuda u drugom najvećem portugalskom gradu velikim se dijelom temelji na ribljim obrocima. Sveprisutni bakalar priprema se na mnogo načina i vjerojatno je najčešći obrok na jelovnicima.
Javni prijevoz u Portu

Javni prijevoz u Portu

Porto, za grad svoje veličine, raspolaže izvrsno organiziranom mrežom javnog prijevoza. Posjetitelji tako mogu koristiti metro, autobuse, tramvaje, laku željeznicu i dvije žičare.
Jeftini letovi iz/do Porta

Jeftini letovi iz/do Porta

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Porta? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Porta sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Portu.
Klima i vrijeme u Portu

Klima i vrijeme u Portu

Porto karakteriziraju blage zime i relativno topla ljeta. Jedan je od najkišovitijih europskih gradova, pa tako padaline u prosjeku možete očekivati skoro svaki drugi dan.
Plaže u Portu

Plaže u Portu

Okolica Porta prepuna je prekrasnih pješčanih plaža, a do mnogih od njih moguće je stići i javnim prijevozom.
Prijevoz do Porta

Prijevoz do Porta

Porto je iz ostatka Europe relativno lako dostupan zračnim putem, a s ostatkom Portugala i Španjolskom odlično je povezan autobusima, ali i vlakovima.
Smještaj u Portu

Smještaj u Portu

Osim svojom ljepotom, Porto će svoje posjetitelje sigurno razveseliti i povoljnim cijenama smještaja. Naime, krevet u Portu ćete obično plaćati znatno manje nego u sličnim zapadnoeuropskim gradovima.

Što posjetiti (znamenitosti) u Portu

Gradsko središte obiluje zanimljivim mjestima, a povijesno-kulturnu vrijednost prepoznao je i UNESCO te uvrstio Porto među gradove na Popisu zaštićene svjetske baštine.
Vino Porto

Vino Porto

Najpoznatiji lokalni proizvod jest vino Porto. Radi se o jednom od najpoznatijih svjetskih pojačanih vina, koje se proizvodi samo na padinama uz rijeku Douro, gdje se Dionizov napitak proizvodi više...
Vremenska prognoza za Porto

Vremenska prognoza za Porto (10 dana)

Provjerite dugoročnu vremensku prognozu za Porto.