Porto

Vino, nogomet i tripice. Tako bismo u tri riječi mogli opisati Porto, najveći grad portugalskog sjevera. Ovo prekrasno mjesto ponekad je nepravedno u sjeni Lisabona, no ako ste već u Portugalu, svakako biste ga trebali posjetiti.
Porto Porto

Portugalom dominiraju dva grada - Lisabon na jugu i Porto na sjeveru zemlje. I dok je raskošna prijestolnica dobro poznata turistima, Porto je nekako često u njegovoj sjeni, nezasluženo zapostavljen.

Porto je podjednako čuven po gastronomiji i bogatoj kulturno-arhitektonskoj baštini. Istoimeno vino nadaleko je poznato, a lokalna ljubav prema tripicama tolika je da je nadimak stanovnika Porta 'tripičari'. Porto je grad koji živi uz svoju rijeku Douro i more, pa su neizostavni i riblji specijaliteti, u kojima možete uživati u nekom od brojnih restauranata poslaganih uz obalnu šetnicu.

Stara jezgra može se svrstati u jedne od najslikovitijih na Pirinejskom poluotoku, a njene raznolike boje posebno do izražaja dolaze kada je sa zapada obasja sunce prije nego što zađe i 'potone' u Atlantik.

Iako Porto nije na obali oceana, vrlo joj je blizu. U gradskoj okolici nalazi se mnogo lijepih pješčanih plaža, od kojih su mnoge dostupne i javnim prijevozom. Najbliža je Praia Ourigo, smještena tik do ušća Doura u Atlantski ocean.

Sve u svemu, Porto je doista grad za sva osjetila - od svojih šarenih kuća na strmim ulicama koje se zavojito spuštaju prema Douru, preko okusa ribe i vina do zvuka mora koje se pjeni dok bosi hodate lokalnim pješčanim plažama - grad je to kojemu se prepustite, a on vam to bogato uzvrati.

Provjerite cijene smještaja u Portu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Porto

Gastronomija u Portu

Gastronomska ponuda u drugom najvećem portugalskom gradu velikim se dijelom temelji na ribljim obrocima. Sveprisutni bakalar priprema se na mnogo načina i vjerojatno je najčešći obrok na jelovnicima.

Javni prijevoz u Portu

Porto, za grad svoje veličine, raspolaže izvrsno organiziranom mrežom javnog prijevoza. Posjetitelji tako mogu koristiti metro, autobuse, tramvaje, laku željeznicu i dvije žičare.
Jeftini letovi iz/do Porta

Jeftini letovi iz/do Porta

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Porta? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Porta sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Portu.

Klima i vrijeme u Portu

Porto karakteriziraju blage zime i relativno topla ljeta. Jedan je od najkišovitijih europskih gradova, pa tako padaline u prosjeku možete očekivati skoro svaki drugi dan.

Plaže u Portu

Okolica Porta prepuna je prekrasnih pješčanih plaža, a do mnogih od njih moguće je stići i javnim prijevozom.

Prijevoz do Porta

Porto je iz ostatka Europe relativno lako dostupan zračnim putem, a s ostatkom Portugala i Španjolskom odlično je povezan autobusima, ali i vlakovima.

Smještaj u Portu

Osim svojom ljepotom, Porto će svoje posjetitelje sigurno razveseliti i povoljnim cijenama smještaja. Naime, krevet u Portu ćete obično plaćati znatno manje nego u sličnim zapadnoeuropskim gradovima.

Što posjetiti (znamenitosti) u Portu

Gradsko središte obiluje zanimljivim mjestima, a povijesno-kulturnu vrijednost prepoznao je i UNESCO te uvrstio Porto među gradove na Popisu zaštićene svjetske baštine.

Vino Porto

Najpoznatiji lokalni proizvod jest vino Porto. Radi se o jednom od najpoznatijih svjetskih pojačanih vina, koje se proizvodi samo na padinama uz rijeku Douro, gdje se Dionizov napitak proizvodi više...