Gastronomija u Portu

Gastronomska ponuda u drugom najvećem portugalskom gradu velikim se dijelom temelji na ribljim obrocima. Sveprisutni bakalar priprema se na mnogo načina i vjerojatno je najčešći obrok na jelovnicima.
Gastronomija u Portu Gastronomija u Portu

Od mesne ponude ističu se tripice. Štoviše, ondje su toliko popularne da stanovnici Porta imaju nadimak 'Tripičari'. Njega su stekli zahvaljujući svojoj požrtvovnosti i iskazivanju ljubavi prema domovini. Naime, Porto je odavna bio jedna od glavnih luka portugalske mornarice. Tijekom jedne od mornaričkih istraživačko-osvajačkih kampanja, domaće stanovništvo odreklo se svoga mesa te je njime opskrbljivalo usidrenu flotu. Sebi su ostavili samo iznutrice – tripice. Jelo se u Portu zadržalo do danas i postalo je vrlo popularno, pa tako turisti danas imaju priliku kušati tripice 'a la Porto'.

Kada u Portugalu u restaurantu naručujete glavni obrok, dok čekate često ćete dobiti različita predjela, slično španjolskim tapasima. Ali, tu sve sličnosti prestaju! Dok u Španjolskoj ponekad masline, ili čak cijele tapase, možete dobiti besplatno, u Portugalu je običaj platiti svako jelo koje pojedete. Dakle, pred vama se primjerice mogu naći pečene ribice, sir, masline, kruh i slična jednostavna jela, a posebno ćete platiti svako koje pojedete, odnosno kušate. Ako tako probate više ponuđenih jela, njihova ukupna cijena može biti i viša od cijene glavnoga obroka. Stoga, provjerite kakva je praksa u objektu u koji ulazite i jedite samo ono što želite platiti.

Najviše restauranata nalazi se uz riječnu šetnicu, s obje njene strane (Porto i Vila Nova de Gaia), gdje se i kreće najviše turista. Mnoštvo ih se nalazi i između postaja metroa San Bento i Aliados.

Naravno, nezaobilazan dodatak svakom obroku jest vino Porto, o kojemu više možete pročitati u našem zasebnom članku.

Provjerite cijene smještaja u Portu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti