Javni prijevoz u Portu

Porto, za grad svoje veličine, raspolaže izvrsno organiziranom mrežom javnog prijevoza. Posjetitelji tako mogu koristiti metro, autobuse, tramvaje, laku željeznicu i dvije žičare.
Javni prijevoz u Portu Javni prijevoz u Portu

Metro

Metro (www.metrodoporto.pt) ima šest linija, od kojih je njih pet u središtu grada usporedno, pa tako kroz većinu turistima zanimljivih postaja prolaze linije A, B, C, E i F. Glavno čvorište je postaja Trindade, kroz koju prolazi i linija D. Ona raspolaže i ormarićima za pohranu prtljage.

Metro je dijelom podzemni, a dijelom nadzemni, s tim da je u središtu grada češće 'pod zemljom'. Na svojim rubovima širi se prema susjednim gradovima, pa je tako Porto odlično povezan sa 'susjedstvom'. Vlakovi polaze svakih 4 do 15 minuta, ovisno o liniji, danu i razdoblju dana. Radno vrijeme je od 6 sati do 1 ujutro sljedećeg dana.

Autobusi

Više desetaka autobusnih linija (www.stcp.pt) odlično nadopunjuju sustav metroa te s njime čine temelj gradskog javnog prijevoza. Vrlo je atraktivna linija broj 500, koja prometuje uz desnu (sjevernu) obalu rijeke Douro i ide sve do Atlantika te dalje prema Matosinhosu.

Tramvaji

Tramvaji (www.stcp.pt) se danas koriste više kao turistička atrakcija nego kao sredstvo prijevoza. Preostale su tri linije – 1, 18 i 22, od kojih je 'jedinica' najpopularnija, iz razloga što vozi prema zapadnoj obali grada, odnosno Atlantskom oceanu. Polazna postaja je Infante, blizu Katedrale. Karte se kupuju kod vozača, a cijena je navedena u tablici ispod ovog teksta.

Žičare

Postoji i žičara Guindais (Funicular dos Guindais, www.metrodoporto.pt), koja povezuje Ribeiru i Batalhu, odnosno riječnu šetnicu kod mosta Dom Luis I. te 'gornji' dio staroga dijela grada, odakle vam do Katedrale treba 2 – 3 minute hoda.

Žičara postoji i s druge strane Doura – u Vila Nova de Gaiji (gaiacablecar.com). Za nekoliko minuta vas s platforme kod mosta Dom Luis I. može spustiti do riječne obale.

Andante - kartica za integrirani javni prijevoz

Javni prijevoz u Portu - točnije metro, autobusi, laka željeznica i žičara Guindais (ne i tramvaji!), je integriran te se karte kupuju preko sustava nazvanog 'Andante'. Radi se o kartici na koju se 'spremaju' karte za prijevoz te se registriraju prislanjanjem na žute aparate/skenere.

Cijena same kartice Andante je 0,50 eura, a kupuje se na automatima koji se nalaze na svim postajama. Pri kupnji kartica, trebate odabrati zonu u kojoj namjeravate završiti putovanje, odnosno broj zona kroz koje ćete proći tijekom te vožnje. Npr. ako kupite kartu 'Z3' možete putovati u zoni u kojoj se nalazite te kroz dvije susjedne zone. Uz prodajne automate nalaze se crteži s postajama i zonama u kojima se one nalaze. Nakon odabranog broja zona, na zaslonu će vam biti ispisan iznos koji trebate uplatiti. Iako velik broj automata prihvaća novčanice, imajte na umu da često ne raspolažu s dovoljno 'sitniša' za vratiti, pa je, ako nemate dovoljno kovanica, poželjno imati novčanice od pet ili deset eura.

Kada 'punite' kartu, možete dodavati više istovrsnih karata (npr. pet 'Z3' karata), ali ne možete kombinirati karte za različite zone (npr. po jednu 'Z3' i 'Z2' kartu).

Postoje i dvije turističke kartice 'Andante'. Obje omogućavaju neograničen broj vožnji na cijeloj mreži u sustavu Andante, što u slučaju da više puta putujete izvan središta grada može biti jeftinija opcija od pojedinačnih ili običnih dnevnih karata. Cijene su upisane u tablici ispod ovog teksta.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Portu

Vrsta karte Cijena
Redovna karta
Vrijedi 60 minuta od poništavanja za karte 'Z2' i 'Z3'. Vrijedi 75 minuta za kartu 'Z4', 90 minuta za kartu 'Z5', 105 minuta za kartu 'Z6' i 120 minuta za kartu 'Z7'.
1,20 € (Z2)
1,50 € (Z3)
1,85 € (Z4)
2,30 € (Z5)
2,70 € (Z6)
3,05 € (Z7)
Karnet 10+1
Kupnjom ovog karneta, plaćate 10 karata, a jednu dobivate besplatno.
12,00 € (Z2)
15,00 € (Z3)
18,50 € (Z4)
23,00 € (Z5)
27,00 € (Z6)
30,50 € (Z7)
Andante 24
Ova karta vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom 24 sata od trenutka prvog poništavanja karte u zonama koje ste odabrali.
4,15 € (Z2)
5,20 € (Z3)
6,40 € (Z4)
7,95 € (Z5)
9,30 € (Z6)
10,50 € (Z7)
Andante Tour 1
Ova karta vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom 24 sata od trenutka prvog poništavanja karte i to u svim zonama gdje se koristi kartica Andante. Kod svake promjene vozila trebate iznova poništiti kartu.
7,00 €
Andante Tour 3
Ova karta vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom 72 sata od trenutka prvog poništavanja karte i to u svim zonama gdje se koristi kartica Andante. Kod svake promjene vozila trebate iznova poništiti kartu.
15,00 €
Tramvajske karte
'Muzejska' karta uključuje i posjet Muzeju tramvaja. Dnevna karta uključuje neograničen broj vožnji tramvajem i posjet Muzeju tramvaja.
2,50 € (jednosmjerna)
4,00 € (muzejska)
8,00 € (dnevna)
Funicular dos Guindais
Cijena se odnosi na jednosmjernu vožnju. Za vožnju žičarom vrijede i karte koje obuhvaćaju zonu C1.
2,00 €
Teleferico de Gaia
5,00 € (jednosmjerna)
8,00 € (povratna)
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
05. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Portu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti