Prijevoz do Porta

Porto je iz ostatka Europe relativno lako dostupan zračnim putem, a s ostatkom Portugala i Španjolskom odlično je povezan autobusima, ali i vlakovima.
Prijevoz do Porta Prijevoz do Porta

Autobusni prijevoz do Porta

Porto i Lisabon povezani su dvadesetak puta dnevno autobusima Rede Expressosa (www.rede-expressos.pt). Vožnja traje oko tri i pol sata.

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Porto - Lisabon ili obratno: 19,00 EUR

Porto i Coimbru Rede Expressos povezuje više od deset puta dnevno. Vožnja traje oko 90 minuta.

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Porto - Coimbra ili obratno: 11,90 EUR

Porto je izravno povezan i s Madridom. Na navedenoj relaciji prometuje Inter Norte (www.internorte.pt). Vožnja traje oko devet sati. Polazak iz Madrida je s Estacion Sura, a u Portu se koristi kolodvor Casa da Musica. Kako istu postaju koriste sve linije gradskog metroa, spomenuti kolodvor odlično je povezan s ostatkom grada.

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Porto - Madrid ili obratno: 50,00 EUR

Autobusni kolodvor Rede Expressosa nalazi se u ulici Alexandrea Herculana, stotinjak metara od Narodnog kazališta Sao Joao, smještenog na trgu Praca Batalha.

Zračni prijevoz do Porta

Porto je s ostatkom Europe solidno povezan, no izravne linije postoje uglavnom za sjevernu i srednju Europu, pri čemu je dio njih sezonski. Za Porto lete dva najveća niskotarifna prijevoznika - Ryanair i EasyJet. Ako namjeravate posjetiti više odredišta u Portugalu, onda je jednostavnije prvo letjeti za Lisabon te otamo nastaviti putovanje.

Iz grada do zračne luke voze i gradski autobusi (www.stcp.pt) i metro (www.metrodoporto.pt). Tako od autobusa prema Zračnoj luci Porto voze linije 601, 602, 604 i 3M (vozi samo noću, od ponoći do pet ujutro), kao i linija metroa E (ljubičasta).

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Porto (grad) - Zračna luka Porto ili obratno: 1,20-1,85 EUR (ovisno o gradskoj postaji koju odaberete)

Putnike na istoj ruti autobusima prevozi i Terravision (www).

Cijena Terravisionove jednosmjerne karte na relaciji Porto (grad) - Zračna luka Porto ili obratno: 5,00 EUR

Željeznički prijevoz do Porta

Portugalske željeznice (www.cp.pt) povezuju Porto s Lisabonom dvadesetak puta dnevno. Brzi vlakovi, Alfa Pendular, voze nešto više od dva i pol sata, a InterCity vlakovi nešto su sporiji i voze tri sata, ali je zato karta jeftinija.

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Porto - Lisabon ili obratno (Alfa Pendular): 30,30 EUR
Cijena jednosmjerne karte na relaciji Porto - Lisabon ili obratno (InterCity): 24,30 EUR

Porto (Campanha) i Coimbra (Coimbra-B) vlakom su izravno povezani također dvadesetak puta dnevno. Vožnja brzim vlakom (Alfa Pendular) traje oko 60 minuta. Vlakovi InterCity tek su nekoliko minuta sporiji, dok najsporiji vlakovi, oni regionalni, voze oko sat i pol. Postoji i desetak kombinacija dnevno s presjedanjem u Aveiru. Takva vožnja ukupno traje oko 1 h 45 min.

Cijena jednosmjerne karte na relaciji Porto - Coimbra ili obratno (Alfa Pendular): 16,70 EUR
Cijena jednosmjerne karte na relaciji Porto - Coimbra ili obratno (InterCity): 13,20 EUR
Cijena jednosmjerne karte na relaciji Porto - Coimbra ili obratno (regionalni): 9,50 EUR
Cijena jednosmjerne karte na relaciji Porto - Coimbra ili obratno (regionalni, s presjedanjem u Aveiru): 8,55 EUR

Svi navedeni vlakovi staju na kolodvoru Porto Campanha, glavnom i dobro opremljenom kolodvoru, koji ima i ormariće za prtljagu. Nalazi se izvan središta grada, u istočnom dijelu Porta, no s ostatkom Porta odlično je povezan, s obzirom da kroz njega prolazi čak pet linija metroa. Također, jedna od postaja na željezničkoj pruzi je i Vila Nova de Gaia, od središta grada udaljena podjednako kao i Campanha.

Za prigradski i regionalni promet koristi se i kolodvor Sao Bento, smješten u samome centru grada. Ako ga i ne ćete koristiti, vrijedi ga posjetiti zbog predvorja prekrasno uređenog plavim azulejo pločicama.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
28. 01. 2016.

Provjerite cijene smještaja u Portu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti