Katedrala u Portu

Gradska katedrala isprva pomalo djeluje kao tvrđava pretvorena u crkvu. Razlog su dva dojmljiva tornja, koji oblikom podsjećaju na tvrđave, no razlika se ipak primjećuje zbog kruništa i kupole.
Katedrala u Portu Katedrala u Portu

Katedrala je izgrađena tijekom 12. i 13. stoljeća, no u 18. stoljeću dosta je izmijenjena te su iz tog početnog razdoblja ostali tek rozeta iznad glavnoga ulaza i gotički klaustri. Oni su ujedno i najupečatljiviji dio unutrašnjega dijela građevine, dok ona izvana djeluje pomalo oskudno. Iznimka je sjeverni dio pročelja, s arkadama unutar kojih se kriju plave azulejo pločice koje prikazuju religijske motive.

Kada ste već kod katedrale, svakako se zadržite na terasi koja je okružuje. Odande se pruža jedan od najboljih pogleda na grad, kako sa sjeverne, tako i sa zapadne i južne strane. S terase možete krenuti prema obali Doura, do kojih vas vodi labirint uličica u kojima se odvija svakodnevni život domaćeg stanovništva. Ondje ćete vidjeti zaigranu djecu, šareno rublje kako se suši ispred prozora, stare gospođe kako razgovaraju i znatiželjno proučavaju prolaznike itd. Ukratko, sve ono što staru jezgru Porta i sličnih gradova i čini toliko šarmantnima.

Provjerite cijene smještaja u Portu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti