Vino Porto

Najpoznatiji lokalni proizvod jest vino Porto. Radi se o jednom od najpoznatijih svjetskih pojačanih vina, koje se proizvodi samo na padinama uz rijeku Douro, gdje se Dionizov napitak proizvodi više od 2000 godina.
Vino Porto Vino Porto

Postupak proizvodnje sličan je kao i kod drugih vrsta vina, s tom razlikom da se dozrijevanje zaustavlja prije završetka procesa, kako bi se Portu dodao vinjak i to otprilike u omjeru jedan naprema tri. Dozrijevanje se prekida kada vino sadrži manje od 10 posto alkohola, no s obzirom da vinjak u ovom slučaju ima više od 70 posto alkohola, ne čudi da završni proizvod, buteljirani Porto obično ima oko 20 posto alkohola.

Obično se ispija na kraju jela, no može poslužiti i kao aperitiv – prije svega bijeli Porto. Naime, ovo vino uglavnom se javlja u 'crnoj' varijanti, ali može se pronaći i bijela inačica.

Priča o Portu velikim je dijelom priča o odnosima Britanaca s Portugalom, ali i Francuskom. Tako se vino iz Portugala u Englesku izvozilo još u 14. stoljeću, nakon što je Windsorski sporazum iz 1386. znatno olakšao međusobnu trgovinu. Isti je omogućivao i poslovanje na teritoriju druge zemlje, odnosno engleski i škotski trgovci mogli su pokretati posao na tlu Portugala, što su i koristili.

Do prave 'eksplozije' prodaje portugalskih vina dolazi sredinom 17. stoljeća, nakon za Portugalce vrlo povoljnog spleta događaja. Prvo je 1654. godine potpisan novi trgovački sporazuma s Britancima, da bi potonji ubrzo, zbog još jednog u nizu međusobnih sukoba i ratova, ograničili i zatim potpuno zabranili uvoz francuskih vina. Njihovi trgovci naseljeni u Portugalu shvatili su da je to prilika koja se ne propušta i krenuli u ofenzivu na britansko tržište. No, pojavili su se i prvi problemi. Vina su se tada uglavnom proizvodila u regiji Minho, sjeverno od Porta, gdje klima i tlo nisu bili tako pogodni za uzgoj vinove loze te su vina tako bila prilično neujednačene kvalitete.

Tražeći prikladno područje za širenje ili premještanje svojih poslova, odlučili su se za drevnu vinsku regiju – dolinu rijeke Douro. Iako su se vinogradi uglavnom nalazili, kao što se uostalom nalaze i danas, i više od 50 kilometara od Atlantika, 'novo' vino dobilo je ime Porto. Razlog je bio jednostavan – kako nije postojala kvalitetna kopnena veza kojom bi se prijevoz vršio prema staroj luci u Minhu, brodovi su teret prenosili do Porta, odakle su vina išla u izvoz prema 'Otoku'. Tako je i najpoznatije portugalsko piće dobilo ime po matičnoj luci, a prvi dokument u kojemu se spominje taj naziv potječe iz 1678. godine.

Britanski trgovci i danas su zadržali primat u trgovini i proizvodnji Portom, pa ćete tako po cijelom gradu vidjeti plakate s prezimenima poput Taylor ili Sandeman (prepoznatljiv po 'The Donu', crnoj silueti koja podsjeća na Zorroa i slične junake, s čašom crvenkastog Porta), dok portugalsku čast najizraženije 'brani' obitelj Fonseca. Ipak, treba imati na umu da su se vlasništva kroz povijest često mijenjala, pa vlasnici danas ne moraju biti iz države iz koje potječe prezime obitelji koja je vinarije osnovala. Takav je slučaj, primjerice, s nekad njemačkim Kopkeom, dok je Fonseca, pak, primjer obitelji koja od osnivanja poduzeće drži u svom vlasništvu.

Danas se većina skladišta i vinskih podruma nalazi u Vili Novi de Gaiji, dakle na lijevoj obali rijeke Douro, nasuprot Portu. Kako su dva mjesta zapravo spojena i razdvojena tek uskim riječnim tokom, onuda lako možete prošetati nakon što prijeđete preko mosta Dom Luis I. Kako su ti objekti uglavnom blizu obale, oko njih se nalaze brojni restauranti, a neki od vinara imaju i svoje vlastite u kojima, naravno, poslužuju svoja vina.

Provjerite cijene smještaja u Portu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti