Palača Pena

Uz Nacionalnu palaču, svakako najpoznatija Sintrina znamenitost jest palača Pena, s pripadajućim bajkovitim kompleksom. Na prvi pogled moglo bi se učiniti da se radi o ostvarenju ideje kakvoga ludoga kralja, no kralj Fernando II. i kraljica Maria II. bili su potpuno pri sebi kada su sredinom 19. stoljeća naredili gradnju Pene.
Palača Pena Palača Pena

Tako je na temeljima nekadašnjega samostana, uništenog u velikom potresu 1755. godine, izgrađena prva europska romantičarska palača. Kompleks je danas pomalo čudna mješavina gotike, renesanse, egipatske i maurske arhitekture, ali rezultat je čarobno privlačan. Penu često uspoređuju s podjednako bajkovitim bavarskim Neuschwansteinom. Doista, Portugalci kao da su preduhitrili Ludwiga II., bavarskoga kralja koji je postao poznat upravo po neobičnim građevinama kojima se danas dive milijuni turista.

Palača (www.parquesdesintra.pt) je okružena prekrasnim vrtovima, koji se prostiru na više od 200 hektara i u kojima se nalaze brojne egzotične biljke. One dolaze sa svih strana svijeta – iz Sjeverne Amerike, Azije, Novog Zelanda, Europe itd. Među njima se skrivaju brojne fontane i jezerca, a čarobni sklad prekidaju tek vijugave pješačke staze.

Do Pene vozi autobusna linija broj 434 (www.scotturb.com), koja putnike prevozi od željezničkoga kolodvora sve do vrha brda, odnosno palače Pena. Karta košta 5,00 eura i vrijedi za neograničen broj uspona, dok se s vrha možete spustiti samo jednom. Pojednostavljeno, dok god se uspinjete prema posljednjoj postaji, palači Pena, karta vam vrijedi. Nakon što se odlučite spustiti, odnosno prijeđete postaju Pena, karta vam vrijedi samo za tu vožnju. Moguće je kupiti i kartu samo za spust, koja košta 2,75 eura. Postoji i dnevna karta, koja košta deset eura.

Cijene ulaznica

Postoje tri vrste ulaznica.

Najskuplja ulaznica omogućuje vam ulaz u samu palaču i cijelo okolno područje s parkovima. Redovna cijena je 13,50 eura, mladi s odgovarajućom iskaznicom plaćaju 12 eura, stariji od 64 godine trebaju izdvojiti 11 eura, dok djeca od šest do 17 godina starosti plaćaju 11 eura. Svakodnevno između 09:30 i 11:00 je 'happy hour', kada su sve cijene niže za jedan euro.

Druga vrsta ulaznice omogućuje posjet vanjskom dijelu palače, uključujući okolne vrtove. Redovna ulaznica košta 10 eura, za mlade je euro jeftinija, dok stariji i djeca plaćaju 8 eura.

Najjeftinija ulaznica omogućuje ulaz samo u vrtove. Košta sedam eura, dok svi koji imaju pravo na popust plaćaju šest eura.

Kombinirana karta otvara vrata svih znamenitosti na brdu iznad povijesne jezgre Sintre, a košta 22 eura. Vrijedi čak mjesec dana i s njom se možete zaputiti u Penu, Maurski dvorac, Monserrat i Kapucinski samostan. Možete uzeti i 'Pena+1' karticu, koja vam omogućuje ulaz u Penu i jednu od spomenutih ostalih atrakcija. Košta 16 eura.

Provjerite cijene smještaja u Sintri

Prijava
Odjava
Soba
Gosti