Prirodne ljepote

Alghero

Alghero je zaista poseban grad, mjesto u kojemu se isprepliću katalonsko i sardsko i koje je ujedinilo najbolje od oba svijeta.
Bilje

Bilje

Tek nekoliko kilometara nakon što prijeđete Dravu kod Osijeka, smjestilo se mjesto Bilje. Sjedište istoimene općine danas je, prije svega, poznato po tome što mu pripada poznati park prirode Kopački rit, no i samo postaje sve zanimljivije turistima.

Bled

Ledenjačko jezero, okruženo moćnim planinama, usred kojega se smjestio otočić s crkvom i nad kojim se na stijeni kao čuvar nadvio tisućljetni dvorac, slika su koja ostaje u pamćenju. Slovenci su s pravom ponosni na Bled, a zanimljivo je da je spomenuti otočić ujedno i jedini pravi slovenski otok!

Brod na Kupi

Desetak kilometara od Delnica, nalazi se jedno od središta Kupske doline - Brod na Kupi. Mjesto se nalazi pokraj same granice sa Slovenijom te je okruženo rijekama Kupom i Kupicom.

Čabar

Čabar je grad u sjevernom dijelu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije, smješten u dolini usred zelene šumske oaze i okružen brdima. Par kilometara dalje nalazi se rječica Čabranka, koja je ujedno i granica sa Slovenijom.

Cabo da Roca

'Ovdje…gdje zemlja prestaje, a more počinje…' Tako je Luis de Camoes, najveći portugalski pjesnik u povijesti, opisao Cabo da Rocu u svome i portugalskom najznačajnijem djelu - epu Luzijade. Camoesov stih slikovito sažima ono što ovaj rt jest - najzapadnija europska kopnena točka.

Cadiz

Jedan od najstarijih europskih gradova danas je poznat po prekrasnim plažama, veličanstvenoj katedrali i jednom od najvećih svjetskih karnevala, kojega zaustaviti nije uspjela čak niti diktatura Francisca Franca.

Cagliari

Cagliari je najveće mjesto i pravo središte Sardinije. Grad je to ravnopravan velikim talijanskim kopnenim središtima, a turiste privlači prekrasnom povijesnom jezgrom, ali i lijepom prirodom.

Castelsardo

Na čarobnom otoku poput Sardinije teško se istaknuti, no gradić Castelsardo očarava svojom slikovitošću i raznolikošću prirodno-povijesnih atrakcija na maloj površini.

Delnice

Najveći grad u Gorskom kotaru, često zvanom i zeleno srce Hrvatske, turistima pruža puno toga ljeti i zimi, a osim kulturne baštine, tu su i prirodne ljepote Nacionalnog parka Risnjak i Kupske doline, kao i odlična ponuda zimskih sportova.

Drežnik Grad

Područje oko Slunja i Plitvičkih jezera često povezujemo s turizmom, pogotovo onim vezanim uz prirodu i vodene atrakcije. No, znate li koliko to područje 'skriva' povijesnih utvrda i starih gradova? Jedan je od tih starih gradova i Drežnik Grad.

Ekopark Krašograd

Nešto više od pola sata vožnje od središta Zagreba odnedavno se nalazi ekopark Krašograd, zelena oaza mira idealna za provesti dan u prirodi s obitelji i najdražima.

Fužine

Prolazeći autocestom od Zagreba do Rijeke, nešto prije tunela Tuhobić proći ćete iznad mosta preko jezera Bajer. Na obalama toga jezera smjestilo se slikovito mjesto Fužine, lako prepoznatljivo po tornju župne crkve sv. Antuna Padovanskog.

Harder Kulm

Švicarska je prepuna planinskih vrhunaca s kojih se pruža pogled koji oduzima dah, a jedno od takvih mjesta je i Harder Kulm.

Imotski

Kad se spominju turistička mjesta u Dalmaciji, rijetko ćete čuti o Imotskom, ali to je grad koji zaista vrijedi posjetiti. Pogotovo bi bilo šteta ne izdvojiti koji sat za izlet ako ljetujete na obližnjoj Makarskoj rivijeri, budući da je 2013. godine kroz planinu Biokovo otvoren tunel sv. Ilija koji je znatno skratio put od Imotskog do jadranske obale.

Interlaken

Švicarska je prepuna malih mjesta koja turisti vole posjećivati iz različitih razloga. Interlaken je jedno od njih.
Jezero Chiemsee

Jezero Chiemsee

Na samom ulasku u Bavarsku skriva se jezero Chiemsee, poznato i pod nazivom 'Bavarsko more', jedno od najvećih jezera u Njemačkoj. Ako ste u Bavarskoj ili njenoj blizini, svakako se uputite prema jezeru Chiemsee i doživite njegovu jedinstvenost te provjerite sve što nude njegova obala i slikoviti otočići.
Klagenfurt

Klagenfurt

Klagenfurt je glavni grad austrijske pokrajine Koruške, smješten uz obale lijepog Vrbskog jezera.

Krapje

Jedno od najpoznatijih mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji svakako je Krapje, što i nije ništa čudno s obzirom da je ono selo graditeljske baštine, pa se tu može vidjeti arhitektura karakteristična za Lonjsko polje i ovaj dio hrvatske Posavine.

Krašić

Kad vam netko spomene Krašić, najvjerojatnije će vam prva asocijacija biti blaženi Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i kardinal. No, jeste li znali da iz krašićkoj kraja potječu još dva biskupa i jedan kardinal? To je i razlog zašto ovaj dio Hrvatske s pravom zovu 'Dolinom kardinala'.

Kuterevo

Kuterevo je ličko mjestašce, poznato po svjetski jedinstvenom utočištu za medvjede. Nalazi se u idiličnom kraju, u blizini nekoliko hrvatskih bisera - Plitvičkih jezera, nacionalnog parka Sjeverni Velebit i grada Senja, odnosno jadranske obale.

Lavaux

Lavaux je vinorodno područje koje se prostire na 30-ak kilometara između Lausanne i Montreuxa. Njegovi prepoznatljivi vinogradi koji se strmo spuštaju prema Ženevskom jezeru jedna su od najljepših i najpoznatijih švicarskih vizura.

Limski zaljev

Limski zaljev (često zvan i Limski kanal) jedna je od najljepših prirodnih atrakcija u Istri, a nalazi se između dva gradska bisera - Rovinja i Vrsara.

Lubenice

Iako nemaju nikakve veze sa sočnim lubenicama kojima se često osvježavamo tijekom ljetnih mjeseci, ovo mjesto nudi drugu, možda i bolju, vrstu osvježenja - jednu od najljepših uvala na Jadranu.

Lugano

Tamo gdje švicarsku hladnoću zamjenjuje mediteransko sunce, a zrakom umjesto njemačkog ili francuskog odzvanja talijanski jezik, smjestio se Lugano. Najveći grad pokrajine Ticino poznat je po svojem opuštenom ugođaju te prekrasnim planinama i istoimenom jezeru uz čije se obale smjestio.

Montreux

Na istočnoj strani Ženevskog jezera, između jezerskog plavetnila i bijelih alpskih vrhova, nalazi se Montreux. Grad je to poznat po jednoj od najljepših švicarskih šetnica, ali i najposjećenijem povijesnom spomeniku u državi te prirodnim ljepotama koje ga okružuju.

Novigrad na Dobri

U neposrednoj blizini starog kamenog mosta, na desnoj obali rijeke Dobre, izdižu se ruševine frankopanskog grada Novigrada. Pored tog istog mosta prolazi stara Karolinska cesta, koja se proteže od Karlovca i Dubovca preko Novigrada, a završava u Bakru.

NP Brijuni

Brijuni, za mnoge 'raj na Zemlji' i pojam luksuza i glamura, nacionalni su park još od 1983. godine. Smješteni zapadno od istarske obale, sastoje se od 14 otoka i otočića, od kojih su najveći i najpoznatiji Veliki Brijun i Mali Brijun. Jedna od legendi kaže da su na ovome mjestu, brigom anđela, skupljeni ostatci iz Edenskog vrta, kako bi, zaštićeni valovima, ostali ljudskome rodu za trajni podsjetnik.

NP Krka

Po posjećenosti, naš drugi nacionalni park u cijelosti se smjestio u Šibenskoj-kninskoj županiji i obuhvatio 109 kvadratnih kilometara uz tok rijeke Krke.
NP Mljet

NP Mljet

Nacionalni park Mljet predivna je prirodna oaza, smještena na istoimenom otoku na samom jugu Hrvatske.

NP Plitvička jezera

Rijetko gdje priroda čovjeku može pružiti toliko užitka kao na Plitvičkim jezerima. Igra vode, zelenila i kamena jednostavno će očarati svakoga! Nacionalnim parkom proglašene su još 1949., a njihovoj ljepoti nije mogao odoljeti niti UNESCO, te ih je uvrstio na svoju listu svjetske baštine, kao jednu od prvih prirodnih atrakcija na tom cijenjenom popisu!

Omiš

Omiš, grad smješten u srcu Dalmacije, svega dvadesetak kilometara od Splita u smjeru Makarske, najpoznatiji je po trima stvarima – gusarima, plažama i Cetini. Dok ga s jedne strane omeđuje strma Dinara, nad kojom se nadvila povijesna utvrda Fortica, s druge strane ga okružuju ušće rijeke Cetine i Jadransko more, što je ujedno i najveći mamac za sve više turista.

Otavice

Iako Otavice nisu turistički odveć poznate, mjesto u kojem je djetinjstvo proveo slavni Ivan Meštrović to bi zaista mogle postati, barem u okvirima Šibensko-kninske županije.

Otočac

Otočac je grad čije se ime spominje još na Baščanskoj ploči i mjesto koje je odolijevao brojnim povijesnim prijetnjama, a u posljednje je vrijeme sve više prepoznat kao ishodište otkud se lako mogu razgledati obližnji nacionalni parkovi te predivna rijeka Gacka.

Pustinja Blaca

Pustinja Blaca jedinstveni je povijesni spomenik na otoku Braču, ali i na cijeloj hrvatskoj obali.

Rastoke

Vozeći se 'starom cestom' prema Plitvicama ili Dalmaciji, sigurno ste prošli kroz Slunj, grad koji je smješten na obalama rijeka Slunjčice i Korane.

Rijeka Cetina

Rijeka Cetina pravi je turistički biser srednje Dalmacije u svoj svojoj dužini od 100 kilometara. Od Vrela Cetine sve do ušća u Omiš vijuga dalmatinskim kršom i stvara prekrasne krajolike, a uz nju je s vremenom nastalo i više slikovitih mjesta i gradova.

RP Porto Conte

Regionalni park Porto Conte jedno je od najzanimljivijih područja sjeverne Sardinije te u samom susjedstvu popularnog Alghera skriva brojne ljepote.

Rt Kamenjak

Na samom jugu Istre smjestio se Kamenjak, poluotočić koji kao da čini svijet za sebe.

Schengen

Schengen, 'najpoznatije selo na svijetu' kako mu često tepaju, slikovito je mjestašce na mjestu na kojem rijeku Moselle dijele tri države - Luksemburg, Njemačka i Francuska. Upravo je taj zanimljiv geografski položaj Schengenu osigurao svjetsku, a prije svega europsku slavu.

Sintra

'Oh, Bože! To je božanski prizor. Što li su Nebesa učinila za ovu divnu zemlju!' Stihovi su to Lorda Byrona, jednog od najpoznatijih britanskih književnika u povijesti, oduševljenog Sintrom i njenom okolicom. I nije jedini kojega je Sintra očarala.

Skradin

Skradin je gradić na desnoj obali rijeke Krke, udaljen od Šibenika manje od 20 kilometara. Tu se nalazi poznata ACI-jeva marina, u koju nerijetko dolaze najpoznatije svjetske osobe, kao i ulaz u Nacionalni park Krka, otkuda možete posjetiti atraktivni Skradinski buk, Roški slap te franjevački samostan Visovac na istoimenom otočiću.

Slunj

Vozeći se 'starom cestom' prema Plitvicama ili Dalmaciji, sigurno ste prošli kroz Slunj, grad koji je smješten na obalama rijeka Slunjčice i Korane.

Spiez

Na obali prelijepog jezera Thun, u omanjem zaljevu, smjestio se slikoviti gradić Spiez.

Stintino

Sardinija je na glasu kao otok s nekima od najljepših europskih plaža. Jedna od njih, vjerojatno i najpoznatija, nalazi se u mjestu Stintino, na sjeverozapadu otoka.

Velden am Wörthersee

Velden se smjestio na zapadnoj obali Vrbskog jezera, nasuprot glavnom koruškom gradu Klagenfurtu.

Villach

Villach je drugi po veličini grad u Koruškoj i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u toj austrijskoj pokrajini.

Vrela Cetine

Tamo gdje mir i tišinu Zagore prekida tek poneki prolaznik ili lokalni stanovnik, a u blizini se ocrtavaju moćni dinarski vrhovi, smjestila su se Vrela Cetine. Hidrološki je to spomenik prirode čudesne ljepote, ali ujedno i jedna od najmanje poznatih hrvatskih prirodnih atrakcija.

Zaprešić

Zaprešić se smjestio 15-ak kilometara zapadno od Zagreba i danas u njemu živi nešto više od 25.000 stanovnika. Nažalost, osim njegovih žitelja, tek manji broj ljudi zna da se u Zaprešiću i njegovoj okolici nalaze brojne atrakcije, odnosno čak šest dvoraca!