Što posjetiti (znamenitosti) u Bratislavi

Najpoznatija znamenitost je Bratislavský hrad, stari dvorac koji se nalazi 100 metara iznad Dunava, kojemu povijest seže sve do 10. stoljeća. Mnogi ga zovu 'naopačke okrenutim stolom', zbog karakterističnog oblika kula na rubovima dvorca.
Što posjetiti (znamenitosti) u Bratislavi Što posjetiti (znamenitosti) u Bratislavi

Ispred Hrada imate odličnu priliku za prošetati se parkom koji ima predivan pogled na grad i okolicu, ali i Dunav, preko kojeg prelazi Nový most, na čijem vrhu se nalazi UFO restaurant (www.u-f-o.sk), koji je ime dobio zbog svog oblika sličnog letećem tanjuru.

Stari dio grada nije velik, pa se lako i brzo obiđe. 51 metar visok Mihaelov toranj (Michalská brána) jedina je očuvana promatračnica iz gradskog obrambenog sustava, a današnji izgled obilježava kip sv. Mihaela u borbi protiv zmaja. Tu se nalazi i izložba oružja iz Gradskog muzeja, kao i 'točka nultog kilometra', s upisanim udaljenostima 29 metropola.

Glavni trg (Hlavné námestie), nalazi se svega par minuta hoda od Bráne, a krasi ga Rolandova fontana (poznata i kao Maksimilijanova fontana), za koju legenda kaže da se kip na njenom vrhu u večeri sa Stare na Novu Godinu okrene na suprotnu stranu, kako bi pozdravio 'stare junake koji su u prošlosti branili grad'. Ovdje se u zimskom razdoblju održava i Božićni sajam, ispred zgrade Stare vijećnice (Stará radnica), koji kao i svi takvi sajmovi u srednjoj Europi ima prepoznatljivi 'štih', a u samoj Vijećnici se nalazi i najstariji slovački muzej.

Trg je inače pun tradicionalnih kavana u bečkom stilu, s odličnom ponudom kolača i torta, što je odlično za doručak, pogotovo ako preferirate ispijanje kave dok se grad još budi.

Na Glavni trg 'naslanja' se Franjevački trg (Františkanske námestie), na kojemu su isusovačka crkva Navještenja Isusova te franjevačka crkva iz 13. stoljeća, jedna od najstarijih u gradu. Uz te dvije, poznata je i crkva sv. Elizabete ili Plava crkva, koje je ime dobila po netipičnoj boji vanjske fasade.

Od znamenitosti treba još spomenuti Slovačko narodno kazalište (Slovenské národné divaldo) s kraja 19. stoljeća, koje pomalo podjeća na riječki HNK, Grasalkovičevu palaču (Grassalkovičov palác) iz 1760-ih, danas sjedište slovačkog predsjednika, te klasicističku Prelatovu palaču na čijoj fasadi možete vidjeti 150 kilograma težak željezni biskupski šešir, a čiju unutrašnjost, po uzoru na Versailles, krasi prekrasna 'Dvorana zrcala'.

Bratislavski dvorac

Bratislavski dvorac

Najpoznatija je bratislavska znamenitost Bratislavský hrad, stari dvorac koji se nalazi nešto manje od 100 metara iznad Dunava i kojemu povijest seže sve do početka 10. stoljeća.
Spomenici u Bratislavi

Spomenici u Bratislavi

Bratislava je danas poznata po velikom broju neobičnih i zanimljivih spomenika. Najpoznatiji je Čumil, radnik koji proviruje iz šahta u samom gradskom središtu. Oko toga što Čumil točno radi - odmara se od napornog rada, gleda prolaznicama ispod suknji ili jednostavno zabušava u radno vrijeme - razvile su se brojne rasprave, no jedno je sigurno - radi se o omiljenom bratislavskom spomeniku iz kategorije 'novih i neobičnih'.

Provjerite cijene smještaja u Bratislavi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti