Bratislavski dvorac

Najpoznatija je bratislavska znamenitost Bratislavský hrad, stari dvorac koji se nalazi nešto manje od 100 metara iznad Dunava i kojemu povijest seže sve do početka 10. stoljeća.
Bratislavski dvorac Bratislavski dvorac

Mnogi ga zovu 'naopačke okrenutim stolom', zbog karakterističnog oblika kula na rubovima dvorca. Današnju formu počeo je dobivati tijekom vladavine Sigismunda Luksemburškog, u prvoj polovici 15. stoljeća. On je zapravo srušio gotovo cijeli ondašnji kompleks i izgradio nove objekte. Do danas je iz razdoblja prije Sigismunda 'preživio' samo 'Krunidbeni toranj', okrenut prema jugozapadu. Kasnije, tijekom renesanse i baroka, Bratislavski dvorac doživio je dodatne promjene te dobio današnje obrise.

Sjeverozapadna kula zove se 'Draguljna kula', jer su se u njoj čuvali kraljevski dragulji, u vrijeme dok je bio kraljevska rezidencija, a njegov najpoznatiji stanovnik Marija Terezija. Danas se u njemu nalazi dio Slovačkog narodnog muzeja. Vrijeme vladavine Marije Terezije bilo je ujedno i zlatno doba ovog kompleksa, kad se u njega mnogo ulagalo s ciljem stvaranja još jedne reprezentativne habsburške rezidencije.

Nakon njenog odlaska, gubi na važnosti, a početkom 19. stoljeća, tijekom Napoleonskih ratova, postaje vojni objekt. 1811. godine zbog greške vojnika, u Dvorcu je izbio požar i pretvorio ga u ruševinu. Tužna slika impozantne ruševine dominirala je Bratislavom skoro stoljeće i pol, povremeno su se pojavljivale čak i ideje o rušenju Hrada, no 1953. konačno je počela velika obnova. Ona je potrajala 15-ak godina, ali s vremenom se pojavila potreba za novim intervencijama na kompleksu.

Tako je 2008. godine počela temeljita rekonstrukcija, u sklopu koje je obnovljeno pročelje, unutrašnjost objekata, ali su i dodane neki novi objekti, a uređen je i pripadajući vrt. Posjetitelji tako od kraja 2011. godine imaju mogućnost posjetiti mnogo više dijelova nego što su mogli prije, a mogu i uživati u Bratislavskom dvorcu u njegovom izvornom obliku prije velikog požara, s obzirom da je modeliran po uzoru na spomenuto 'zlatno razdoblje', odnosno doba vladavine Marije Terezije.

Provjerite cijene smještaja u Bratislavi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti