Spomenici u Bratislavi

Bratislava je danas poznata po velikom broju neobičnih i zanimljivih spomenika. Najpoznatiji je Čumil, radnik koji proviruje iz šahta u samom gradskom središtu. Oko toga što Čumil točno radi - odmara se od napornog rada, gleda prolaznicama ispod suknji ili jednostavno zabušava u radno vrijeme - razvile su se brojne rasprave, no jedno je sigurno - radi se o omiljenom bratislavskom spomeniku iz kategorije 'novih i neobičnih'.
Spomenici u Bratislavi Spomenici u Bratislavi

Tek nešto dalje od Čumila smjestio se Schöne Náci (Lijepi Náci), spomenik posvećen Ignácu Lamáru, poznatom stanovniku Bratislave. Ignac je bio omiljen među Bratislavljanima, a poznat je (p)ostao po veseloj naravi. Uvije elegantno odjeven, u odijelo i s velikim šeširom na glavi, za svojih šetnji pozdravljao bi prolaznice podizanjem šešira, što je poza koja je odabrana i za ovu figuru. Zanimljivo je da se u Bratislavi uvriježio naziv 'Schöne Náci', iako bi ispravno bilo dodati 'r', tj. ispravno pisan naziv je 'Schöner Náci'. Također, mnogi se zbune oko naziva, misleći da se radi o 'Schöner Naziju', što pobuđuje sasvim druge asocijacije.

Na Glavnom trgu nalazi se Napoleonov vojnik, statua koja podsjeća na veliku ulogu koju je u povijesti Bratislave odigrao poznati francuski vojskovođa. Posjetio ju je 1805. godine, nakon velike pobjede u bitci kod Austerlitza i posjedičnog potpisivanja Požunskog mira, mirovnog ugovora potpisanog u obližnjoj Prelatovoj palači. Nažalost, Slovaci ga ne pamte samo po tome, nego i po napadima njegove vojske. Napoleonov vojnik nosi karakterističnu francusku vojničku kapu i naslonjen je na klupu te se mnogi turisti vole fotografirati dok sjede, a uz njih je naslonjen simpatični Francuz.

Također u centru, uz popularni Paparazzi bar, nalazi se Paparazzo. Kao i svaki pravi 'lovac' na fotografije slavnih, sa svojim fotoaparatom 'viri' iza ugla i 'fotografira' možda baš vas.

Na Hviezdoslavovom trgu nalazi se spomenik Hansu Christianu Andersenu, slavnom danskom piscu koji je posjetio Bratislavu i o njoj govorio biranim riječima. Nedaleko od Hviezdoslavovog trga, uz Dunav, nalazi se statua Zvončice, poznate vile iz još poznatije priče o Petru Panu.

Provjerite cijene smještaja u Bratislavi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti