Bled

Ledenjačko jezero, okruženo moćnim planinama, usred kojega se smjestio otočić s crkvom i nad kojim se na stijeni kao čuvar nadvio tisućljetni dvorac, slika su koja ostaje u pamćenju. Slovenci su s pravom ponosni na Bled, a zanimljivo je da je spomenuti otočić ujedno i jedini pravi slovenski otok!
Bled Bled

Bled je omiljeno slovensko odredište, prepoznatljivo po vizuri otočica s crkvom usred jezera, oko kojega je nastalo zgodno mjestašce, koje pažljivo 'nadgleda' stari Bledski dvorac.

Dojmljivi dvorac na stijeni iznad jezera stoji još od početka 11. stoljeća, što ga čini najstarijim slovenskim dvorcem. Danas je to zanimljiv kompleks, u kojemu posjetitelji mogu saznati više o povijesti Bleda i okolice, ali i posjetiti Tiskaru, u kojoj se nalazi rekonstruirani Gutenbergov stroj te prikazuje kako su se knjige tiskale u 16. stoljeću.

Druga značajna bledska znamenitost svakako je crkva Marijina Uznesenja, smještena usred jezera, na jedinom pravom slovenskom otoku. Uz nju je vezana zanimljiva legenda o Zvonu želja i Polikseni te njenoj vječnoj ljubavi prema izgubljenom mužu.

Naravno, nijedan posjet Bledu nije potpun bez kušanja njihovog glavnog specijaliteta - bledske kremšnite, odnosno 'blejske kremne rezine' kako kažu Slovenci. Izvorni recept potječe iz 1953. godine, kada je glavni majstor slastičarnice hotela Park otkrio dobitnu kombinaciju. Sve ostalo je povijest, a do danas je samo u kavani hotela Park posluženo više od 10 milijuna kremšnita!

Provjerite cijene smještaja u Bledu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Bled
Gastronomija u Bledu

Gastronomija u Bledu

U Bledu i okolici ima mnogo restauranata i seoskih domaćinstava koji imaju raznoliku gastronomsku ponudu. S obzirom na slikovitost samoga jezera, posebno su atraktivni objekti s pogledom.

Javni prijevoz u Bledu

Vlakovi za Bled najčešće ne staju u samome mjestu Bled, nego u susjednom Lescu, odakle autobusom možete do grada. Saznajte više i o parkingu u Bledu.
Jeftini letovi iz/do Bleda

Jeftini letovi iz/do Bleda

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Bleda? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Bleda sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Bledu.
Prijevoz do Bleda

Prijevoz do Bleda

Saznajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do Bleda. Saželi smo sve o cestovnom, autobusnom i željezničkom prijevozu.

Smještaj u Bledu

Bled je turističko središte Slovenije, a gosti imaju mogućnost smjestiti se u nekom od brojnih hotela, seoskih domaćinstava, apartmana itd.

Što posjetiti (znamenitosti) u Bledu

Bled je slikovit gradić, a najviše privlači ljepotom prirode. Ipak, postoje i dvije vrlo atraktivne znamenitosti - Bledski dvorac i crkva Marijina Uznesenja na otočiću.