Gastronomija u Bledu

U Bledu i okolici ima mnogo restauranata i seoskih domaćinstava koji imaju raznoliku gastronomsku ponudu. S obzirom na slikovitost samoga jezera, posebno su atraktivni objekti s pogledom.
Gastronomija u Bledu Gastronomija u Bledu

Tako se ističe Dvorski restaurant (Grajska restavracija), smješten na najvišoj razini Bledskoga dvorca, odakle se pruža nenadmašan pogled na jezero i okolicu. Zanimljivo je da restaurantom upravlja bledska Viša strukovna škola za ugostiteljstvo i turizam, čiji studenti ondje stječu dragocjeno iskustvo.

Još jedan objekt s odličnom pozicijom jest Vila Prešeren. Ondje također možete objedovati, no većina jednostavno sjedne na terasu koja se nalazi tik do jezera, naruči omiljeno piće i uživa u jezerskim vizurama.

Bledska kremšnita

Bledska kremšnita, ili 'kremna rezina' kako kažu Slovenci, slastica je kojom se stanovnici Bleda posebno ponose.

'Lokalni recept' djelo je Ištvana Lukačevića, glavnog majstora slastičarnice hotela Park, a dobitnu kombinaciju otkrio je još 1953. godine. Otada je samo u kavani hotela Park posluženo više od 10 milijuna kremšnita!

Kažu da je tajna u isključivo prirodnim sastojcima. Tako u bledskim kremšnitama primjerice nema margarina, nego se koristi samo maslac, a uz njega u kolač idu i brašno, jaja, slatko vrhnje te šećer. Svaki kolač je dimenzija 7x7 centimetara.

Kavana hotela Park nalazi se na sjeveroistočnom dijelu obale jezera, u blizini Turističkog informativnog centra (TIC). Kremšnite su znatno skuplje nego što smo navikli kod nas, koštaju nešto manje od tri eura, ali bilo bi šteta napustiti Bled a da ih ne probate.

Provjerite cijene smještaja u Bledu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti