Bledski dvorac

Svakako najzanimljivija znamenitost u Bledu jest Bledski dvorac, utvrda koja se nalazi na strmoj stijeni, 130 metara iznad Bledskog jezera. Osim zbog samog dvorca, isplati ga se posjetiti i radi prekrasnog pogleda koji se pruža na jezero i okolicu.
Bledski dvorac Bledski dvorac

Povijest Dvorca (www.blejski-grad.si) seže još u 1004. godinu. Tada je njemački kralj Henrik II. briksenskoj biskupiji darovao imanje Bled u tadašnjoj pokrajini Kranjskoj. U darovnici se ne spominje sami Dvorac, a pretpostavlja se da se na stijeni onda nalazio samo romanički toranj. Prvi očuvani pisani spomen Dvorca je Henrikova darovnica iz 1011. godine, kojom biskupu Adalberonu daruje dvorac na stijeni (Castellum Veldes). Po kriteriju pisanih dokaza, Bledski dvorac je najstariji slovenski dvorac.

Briksenski biskupi vrlo su rijetko dolazili u Bled i zapravo ondje nisu nikada živjeli. Stoga su sredinom 14. stoljeća odlučili iznajmiti dvorac dotadašnjem upravitelju, Konradu von Kreighu. Njegova obitelj upravljala je utvrdom idućih dva stoljeća, da bi je sredinom 16. stoljeća preuzeo Herbard Auersperg, poznati borac protiv Turaka. On je čak pokušao otkupiti dvorac, ali u tome nije uspio. Nakon njega dvorac je imao još dva upravitelja, da bi Briksenska biskupija krajem 16. stoljeća odlučila otkazati zakupljivanje Dvorca te su biskupi otada sami birali upravitelje. Tako su se do početka 19. stoljeća izmijenili brojni upravitelji, prvo plemići, a kasnije građani Bleda.

Početkom 19. stoljeća Bledski dvorac je nacionaliziran, da bi nekoliko godina kasnije čak bio u sastavu Napoleonove Francuske, tj. tzv. Ilirskih pokrajina. Kasnije je opet vraćen Briksenskoj biskupiji, no biskupi nisu mogli podmirivati troškove održavanja te su ga ubrzo prodali. Opet se izmijenilo nekoliko vlasnika, a među njima se ističe Ivan Kenda, koji je Bledski dvorac htio pretvoriti u hotel, ali mu je ulaganje propalo.

Sredinom 20. stoljeća započela je obnova Dvorca koja je potrajala deset godina i u sklopu koje su napravljene male prilagodbe suvremenoj, turističkoj svrsi utvrde. Do danas je unutar kompleksa izvedeno još niz manjih zahvata, što se i vidi, pa Bledski dvorac uistinu izgleda "svježe" i odlično održavano.

Posebna pažnja posvećena je muzeju u kojemu se nalazi zanimljiva interaktivna izložba. Osim detaljno izložene povijesti Bleda i okolice, ondje možete pogledati zanimljive filmiće, lutke i makete te ponešto alata i sličnih izložaka koji nas podsjećaju čime su se sve služili tamošnji stanovnici kroz prošlost.

Osim Muzeja, možete posjetiti i Tiskaru u kojoj se nalazi rekonstruirani Gutenbergov tiskarski stroj. Ondje možete vidjeti kako su se knjige tiskale još u 16. stoljeću, a ako želite jedinstvenu uspomenu, možete na trenutak postati tiskarski majstor i uz pomoć prikladno obučenog osoblja izraditi si jedinstveni suvenir.

Radno vrijeme

Opis Radno vrijeme
Siječanj - ožujak
08:00 - 18:00
Travanj - sredina lipnja i od sredine rujna do kraja listopada
08:00 - 20:00
Sredina lipnja - sredina rujna
08:00 - 21:00
Studeni, prosinac
08:00 - 18:00

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Odrasli
9,00 €
Studenti
7,00 €
Djeca stara do 14 godina
4,50 €
Djeca stara do 4 godine
Besplatno
Grupe od 10 ili više osoba ostvaruju mali popust (0,50 € do 1,50 € po osobi)
U pratnji dvije odrasle osobe pravo na besplatan ulaz imaju i djeca do 14 godina starosti.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Bledu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti