Crkva Marijina Uznesenja

Površinom maleno Bledsko jezero nije znamenito samo po svojoj ljepoti, nego i po činjenici da se na njemu nalazi jedini pravi slovenski otok. Na njemu se smjestila crkva Marijina Uznesenja, a motiv crkvice na otočiću usred jezera svakako je najprepoznatljiviji simbol Bleda.
Crkva Marijina Uznesenja Crkva Marijina Uznesenja

Legenda kaže da je ondje davno stajao poganski hram posvećen slavenskoj božici plodnosti - Živi. Da bi to moglo biti točno upućuju arheološki nalazi staroslavenskih ostataka (9. i 10. stoljeće).

Prva zidana crkva sagrađena je u romaničkom stilu i i blagoslovljena je 1142. Sredinom 15. stoljeća iznova je izgrađena u gotičkom stilu, da bi već 1509. bila teško oštećena u potresu. Temeljito je obnovljena u baroknom stilu, a iz prethodne, gotičke crkve preostali su samo drvena statua Djevice Marije i freske u krstionici. Tada je crkvica dobila novu krstionicu i glavni oltar, ali i prepoznatljivi toranj sa zvonikom.

No, stanovnici Bleda i okolice često su se morali nositi s potresima i njihovim teškim posljedicama, pa je tako krajem 17. stoljeća crkva opet renovirana, a oblik dobiven tom restauracijom zadržan je do danas.

Posebna je atrakcija 'Zvono želja', koje je padovanski umjetnik izlio još 1534. godine. Prema legendi, u Bledskom dvorcu u to je vrijeme živjela mlada udovica Poliksena. Neutješna zbog gubitka muža, skupila je sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradbu zvona. Tijekom njegovog prenošenja na otok, brod je zahvatilo nevrijeme i zvono je potonulo. Još tužnija zbog ovog nesretnog događaja, Poliksena se zaputila u Rim i ondje se zaredila u samostanu. Nakon njene smrti, papa je na Bledski otok poslao novo zvono, koje se i danas koristi. Kažu da se staro zvono još uvijek čuje iz dubina jezera za mirnih i tihih noći, a da će se svakome tko povuče i pozvoni novim zvonom ostvariti zaželjena želja.

Do crkvice voze brodovi zvani 'pletna', koji polaze ispod hotela Park, u Mlinu i iz veslačkog centra. Cijena vožnje po osobi u jednom smjeru je 12 eura.

Provjerite cijene smještaja u Bledu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti