Ljubljana

Emona, Laibach ili Lubiana, sve su to isti nazivi za glavni grad Slovenije, Ljubljanu. Smještena na rijeci Ljubljanici, mjesto je za koje se vežu zanimljive legende.
Ljubljana Ljubljana

Jedna od tih legendi vezana je za zmaja, glavni ljubljanski simbol. Priča kaže da je na tom mjestu Argonaute, grčke mitske junake, napalo čudovište iz jezera. Nakon dugotrajne borbe, svladao ga je Jazon, jedan od junaka. Čudovište je s vremenom dobilo naziv 'Ljubljanski zmaj' i postalo simbolom cijeloga grada.

Upoznavanje središnjeg dijela grada najbolje je započeti razgledavanjem Prešernova trga, kojeg ćete vrlo lako prepoznati po živopisnoj franjevačkoj crkvi Marijina Uznesenja (Frančiškanska cerkev) te Prešernovu spomeniku. Ovdje je i odlična pozicija za razgledavanje okolnih zgrada poput Centralne ljekarne ili Hauptmanove kuće, kao i najpopularnijeg i najljepšeg gradskog mosta - Tromostovja, koji je, zapravo, tri mosta u jednom.

U ne tako dalekoj prošlosti, tako barem legenda kaže, sve trgovce koji nisu poštivali pravila ceha stavljali su u kavez i namočili u rijeku u njegovu podnožju kako bi se iskupili za svoje pogreške. Zanimljivo, zar ne, pitanje je samo je li dotično društvo znalo plivati? ;)

No, bez obzira na legende, Tromostovje je istinski primjer kako grad približiti rijeci i učiniti je neizostavnim dijelom svoga 'tkiva'. Ovdje bi vrijedilo istaknuti i još neke mostove, kao što su Trnovski, Zmajski te Čevljarski most, a koje ćete najbolje 'upoznati' vožnjom u jednom od brodića po rijeci.

S druge strane Ljubljanice nalaze se Filipov dvorec i Kresija, dvije zgrade koje su kao svojevrsni ulaz u staru gradsku jezgru. Prvi od tri najbitnija tamošnja trga jest Mestni trg, gdje se nalazi zgrada Gradske vijećnice (Mestna hiša) iz 18. stoljeća, kao i mramorna Robbova fontana (Robbov vodnjak), koja slično poput fontana u Rimu ili Grazu predstavlja svoje tri rijeke: Savu, Krku i Ljubljanicu.

Odmah u blizini su gradska prvostolnica, barokna crkva sv. Nikole, koja pomalo podsjeća na katedralu u Salzburgu, te Nadbiskupski dvor (Nadškofijski dvorec) u kojem su znali prespavati brojne povijesne ličnosti, poput Napoleona Bonapartea. Druga dva trga su Gornji trg te Stari trg na kojem se nalazi Stiški dvorec, a danas je u njemu smještena Glazbena akademija, dok se nešto dalje nalaze prva isusovačka crkva u Sloveniji, crkva sv. Jakova (Šentjakobska cerkev), kao i Deželni dvorec, tj. zgrada rektorata današnjeg Sveučilišta.

Ljubljanski grad srednjovjekovni je dvorac na Grajskem griču, brdu iznad centra Ljubljane koje kao do 'čuva' njezine stanovnike. Najbolji način za popeti se do vrha jest uspinjačom ili pješice uz stube koje započinju blizu živopisne tržnice u centru mjesta. Najljepši dijelovi tvrđave su Grajsko dvorišče, Grajska kapela sv. Jurija, koji je ujedno i zaštitnik grada, te Razgledni stolp, tj. toranj na koji se možete popeti i uživati u pogledu koji 'puca' na cijelu regiju. Ovdje je odlična prilika i za popiti kavicu ili pojesti neki od specijaliteta koji vam domaćini preporuče.

Naravno, najbolja mjesta za izlaske su u samom gradu - Mestni trg, Cankarjevo nabrežje ili možda Metelkova, kompleks bivših vojarni koje su danas pravi 'domaćin' modernoj glazbi. Ako više dajete prednost drugim oblicima zabave, tu su Križanke, bivši samostan u kojem se često odvijaju brojni koncerti, te dvorana Tivoli, smještena u istoimenom najvećem gradskom parku kojeg krasi i Dvorec Tivoli.

Shopping? Uh, tu je BTC City, jedan od najvećih centara takve vrste u ovom dijelu Europe. Očekuje vas poveći izbor raznoraznih stvarčica, a nakon čega se možete 'popeti' na ljubljansku zaobilaznicu i krenuti dalje na put. Bili to Bled, Bohinj ili možda Postojna, naći će se ponešto za svakoga.

Provjerite cijene smještaja u Ljubljani

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Ljubljana

Javni prijevoz u Ljubljani

Ljubljanu uglavnom možete razgledati i pješice, no ponekad bi vam dobro mogao doći i javni prijevoz. On se sastoji od autobusa i žičare za Ljubljanski dvorac.
Jeftini letovi iz/do Ljubljane

Jeftini letovi iz/do Ljubljane

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Ljubljane? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.
Prijevoz do Ljubljane

Prijevoz do Ljubljane

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije autobusom i vlakom doći do glavnoga grada Slovenije.
Shopping u BTC Cityju

Shopping u BTC Cityju

BTC City je, najjednostavnije rečeno, grad u malom. S više od 200 tisuća kvadratnih metara poslovnog prostora, taj trgovački kompleks svrstao se na vodeće mjesto u ovom dijelu Europe.
Shopping u centru Ljubljane

Shopping u centru Ljubljane

Shopping u centru Ljubljane ugodna je kombinacija šetnje šarmantnim gradskim uličicama i razgledavanja izloga brojnih trgovina.
Smještaj u Ljubljani

Smještaj u Ljubljani

Ljubljana je relativno malen grad, pa tako ondje ne ćete naći velik broj hotela, kao npr. u ostalim srednjoeuropskim glavnim gradovima.