Španjolska

Španjolska zastava
* SB = Svjetska banka (WorldBank.org)
Stanovnika
46,23 mil. (2011., SB)
Površina
505.370 km2 (SB)
Glavni grad
Jezik
Španjolski
Pozivni broj
+34
Domena
.es
BDP po stanovniku (PPP)
27.063 USD (2011., SB)
Valuta
Euro (EUR, €)
Španjolska (odredišta)
Algeciras

Algeciras

Algeciras je grad na krajnjem jugu Španjolske, mjesto koje gleda prema obližnjem Gibraltaru, a dijeli ih samo omaleni zaljev. Algeciras vjerojatno ne ćete imati potrebu posjetiti osim ako želite otploviti prema sjevernoj Africi – španjolskoj enklavi Ceuti ili Maroku.
Barcelona

Barcelona

Antonio Gaudi, Katalonija, kastanjete. Zvuči poznato? No, jeste li znali da je taj isti Gaudi za života bio prilično nepopularan, a da je Katalonija bilo kraljevstvo koje je sezalo sve do Malte i Sicilije? Pripremite se na mnoga iznenađenja, jer Barcelona jedva čeka da je otkrijete!

Cadiz

Jedan od najstarijih europskih gradova danas je poznat po prekrasnim plažama, veličanstvenoj katedrali i jednom od najvećih svjetskih karnevala, kojega zaustaviti nije uspjela čak niti diktatura Francisca Franca.

Granada

'Daj mu milostinju, ženo, jer nema žalosnije stvari u životu nego li biti slijep u Granadi!'. Stihovi su to Francisca de Icaze, meksičkoga pjesnika, koji je, ugledavši slijepca u granadskoj Alhambri, izvrsno opisao čaroliju ovoga grada.
Lloret de Mar

Lloret de Mar

Što reći o gradu koji ionako nitko ne gleda, nego isključivo pohodi mnogobrojne klubove? Lloret je grad sagrađen na turizmu. To je najveće odmorište na znamenitoj Costa Bravi, koje nastanjuje oko 35 tisuća ljudi, a ljeti broj gostiju nadmaši broj stanovnika i pet puta!

Madrid

Madrid možda nema Eiffelov toranj, Big Ben ili Koloseum, ali ima Palacio Real - najveću zapadnoeuropsku kraljevsku palaču, Prado - jedan od najboljih svjetskih muzeja, kultnu Plazu de Cibeles te stadion najtrofejnijeg svjetskog nogometnog kluba. A to nije ni približno sve što nudi španjolska prijestolnica.

Malaga

Rodni grad slavnoga Pabla Picassa jedno je od najsunčanijih europskih mjesta. U Malagi u ljetnom vremenu možete uživati skoro pola godine te je ona tako savršeno mjesto za sve ljubitelje sunca i mora, 'začinjenih' andaluzijskim šarmom.

Sevilla

Rijetki su gradovi koje posjetitelji vole zbog toliko različitih razloga. Želite li prekrasnu klimu, bogatu povijest, zanimljiva događanja, šarenu gastronomsku ponudu ili zabavu uz borbe bikova, Sevilla će biti odličan izbor. A ponudit će vam i mnogo više.

Toledo

Nekoć glavni španjolski grad i član popisa UNESCO-ove svjetske baštine, pravi je dragulj u španjolskoj kruni! Tek 70-ak kilometara udaljen od Madrida, predstavlja nezaobilazno mjesto za jednodnevni izlet.
Španjolska (regije)
Zaragoza

Aragon

Na sjeveroistočnom dijelu Španjolske smjestio se Aragon, današnja autonomna regija, a u prošlosti srednjovjekovno kraljevstvo.
Torimbia

Asturija

Španjolska regija Asturija, naseljena još od kamenog doba, smjestila se na sjeverozapadu poluotoka.
Mallorca

Baleari

Regija Baleari sastavljena je od otoka koji se dijele u dvije skupine - Las Gimnesias (Menorca, Mallorca i Cabrera) te Las Pitiusas (Ibiza i Formentera te otočići koji ih okružuju).
San Sebastian

Baskija

Regija Baskija nalazi se na sjeveru Španjolske te dijelom granički s Francuskom. Iako je Baskija vrlo razvijena industrijska regija, u njoj se i danas nalaze mjesta potpuno netaknute prirode, od kojih je jedno od najljepših ono uz rijeku Guernicu.
Ceuta

Ceuta i Melilla

Smješteni na samom sjeveru afričkog kontinenta, ovi gradovi španjolske su enklave, od Pirinejskog poluotoka odijeljeni Gibraltarskim vratima.
Badajoz

Extremadura

Regija Extremadura, poznata po brojnim ostatcima iz rimskog doba, smjestila se na zapadu Španjolske.
Santiago de Compostela

Galicija

Regija Galicija, smještena na sjeverozapadu Španjolske uz granicu s Portugalom, poznata je kao 'Regija tisuću rijeka', a brojna ušća njezinu obalu čini prepunom prekrasnih estuarija i rijasa.
Tenerife

Kanari

Skupina od sedam vulkanskih otoka prekrasne prirode, obuhvaćene i u četiri nacionalna parka, smjestila se u Atlantskom oceanu.
Altamira

Kantabrija

Regija izvanrednih prirodnih bogatstava smjestila se na samom sjeveru Pirinejskog poluotoka. Poznata je po lijepim planinama bogate faune, gdje i danas žive medvjedi, vukovi i orlovi te gdje su rijeke pune žaba i lososa.

Kastilja - La Mancha

Regija vinograda, suncokreta, gljiva, plantaža maslina i nezaobilaznog Cervantesovog Don Quijotea jedna je od najslabije naseljenih regija Španjolske.
Segovia

Kastilja i Leon

Kastilja i Leon jedna je od najvećih regija Europske unije, a nastala je ujedinjenjem Stare Kastilje i Leona u 20. stoljeću. Spajanjem dviju regija na istom području stopili su se i brojni spomenici španjolske srednjovjekovne povijesti, koji obuhvaćaju dvorce, utvrđene gradove i atraktivne katedrale.
Barcelona

Katalonija

Na sjeveroistočnom kraju Španjolske i Pirinejskog poluotoka s Francuskom smjestila se Katalonija s glavnim gradom Barcelonom.
Alfaro

La Rioja

Najmanja španjolska kopnena regija smještena je u nizini rijeke Ebro, između Kastilje i Leona, Aragona, Navarre, Baskije i Cantabrije.

Madrid (regija)

Grad koji se praktički preklapa s istoimenom regijom i jedna od izvanrednih svjetskih metropola uspješno spaja svoju modernu sadašnjost s bogatom prošlošću. Osnovan je kao vojni kamp, a kroz stoljeća je gradio svoju veličanstvenu sliku.
Cartagena

Murcia (regija)

Mala regija na jugoistočnom dijelu Španjolske dobro kombinira poljoprivredu i turizam te je poznata po proizvodnji cvijeća. U toj regiji se ujedno nalazi i Mar Menor, golema laguna između Torrevieje i Cartagene.
Olite

Navarra

Regija koja se nalazi na samom sjeveru Španjolske, na granici s Francuskom, zove se Navarra. Većina teritorija je brdovita, dok je samo mali dio, obuhvaćen rijekom Ebro, ravničarski.
Valencia

Valencija (regija)

Tipična mediteranska regija, poznata po istoimenom glavnom gradu, smještena je na istoku Španjolske. Ima mediteransku klimu i više od 500 kilometara obale, što je čini idealnom turističkom lokacijom.