Algeciras

Algeciras je grad na krajnjem jugu Španjolske, mjesto koje gleda prema obližnjem Gibraltaru, a dijeli ih samo omaleni zaljev. Algeciras vjerojatno ne ćete imati potrebu posjetiti osim ako želite otploviti prema sjevernoj Africi – španjolskoj enklavi Ceuti ili Maroku.
Algeciras Algeciras

Prijevoz do Algecirasa

Najbliža zračna luka nalazi se u Gibraltaru, no ona se koristi samo za letove iz Ujedinjenog Kraljevstva. Jerez de la Frontera, sa svojom zračnom lukom, udaljen je više od 100 kilometara, tek nešto manje od Zračne luke Malaga. Potonja je andaluzijsko prometno središte za zračni promet, ujedno i mjesto za koje je najlakše pronaći niskotarifne poveznice. U svakom slučaju, ako budete htjeli posjetiti Algeciras, a nemate automobil, morat ćete koristiti autobuse ili vlakove.

Željeznički prijevoz do Algecirasa

Madrid i Algeciras povezani su vlakom dva puta dnevno. Vožnja traje oko pet i pol sati, dok je redovna cijena jednosmjerne karte 70 eura. Isti vlakovi staju i u Cordobi, do koje vožnja traje malo više od tri sata, a cijena jednosmjerne karte je 39 eura. S Granadom ga povezuju tri vlaka dnevno. Vožnja traje nešto više od četiri sata, dok je cijena jednosmjerne karte oko 27 eura.

Autobusni prijevoz do Algecirasa

TG Comes (www.tgcomes.es) povezuje Algeciras sa Sevillom četiri puta dnevno. Najbrža linija vozi 3 h i 15 min, dok najsporija vožnja traje četiri sata. Cijena jednosmjerne karte je 19 eura. Isti prijevoznik za 15 eura četiri puta dnevno vozi i do Malage. Vozi se dva sata.

U sezoni, osam puta dnevno, Algeciras je povezan i s Cadizom. Vožnja, također, traje oko dva sata, dok ćete za jednosmjernu kartu platiti 11,50 eura.

Brodski prijevoz iz Algecirasa

Kao što smo već napisali, glavni razlog zašto ljudi posjećuju Algeciras jest da bi se odande zaputili prema sjevernoafričkim odredištima, prije svega prema Ceuti i Tangeru.

Do Ceute svojim brodovima putnike prevoze Acciona Trasmediterranea (www.trasmediterranea.es), FRS (www.frs.es) i Balearia (www.balearia.com). Ovisno o trajektu, vožnja traje od 30 do 75 minuta. Najjeftiniji je prijevoznik Balearia, čije se povratne karte mogu kupiti za manje od 40 eura, ako ih kupite nekoliko dana unaprijed, dok ostala dva prijevoznika naplaćuju nešto više od 60 eura.

Isti prijevoznici plove i do Tangera. Plovidba traje od 75 minuta do dva sata, ovisno o brodu i prijevozniku. Svi imaju slične cijene, a kreću se u rasponu od 43 do 46 eura. Napominjemo da se iz Algecirasa ne uplovljava u središnju luku u Tangeru, nego u novu luku Tanger-Med. Ona se nalazi oko 40 kilometara istočno od grada Tangera i odande ćete do grada morati putovati javnim prijevozom.

Putnički terminal u Algecirasu nalazi se, otprilike, u središtu cijeloga lučkog kompleksa, a lako ćete ga zamijetiti po tome što se ispred ulaza u njega nalaze brojni uredi putničkih agenata, koji prodaju karte za trajekte prema Ceuti i Tangeru.

Korisne informacije o Algecirasu

Ako unaprijed želite razmijeniti eure u marokanske dirhame ili su vam potonji ostali nakon posjeta Maroku, to možete učiniti u mjenjačnicama u luci i uz nju.

Ispred ulaza u putničku luku, na suprotnoj strani ceste, unutar arkada nalaze se poslovni prostori gdje agencije prodaju karte za brodove koji plove prema sjevernoj Africi. Većina njih mijenja dirhame, a jednako tako, većina njih spremna je i na malo pregovaranje oko tečaja, pa probajte obići više njih prije nego što konačno promijenite svoj novac. Dirhame je, također, moguće promijeniti i na jednom od šaltera koji prodaje karte unutar putničke luke.

Provjerite cijene smještaja u Algecirasu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Algeciras
Jeftini letovi iz/do Algecirasa

Jeftini letovi iz/do Algecirasa

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Algecirasa? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.